Kako pomoći Ćamilu Jukoviću !?

Novopazarac Ćamil Juković je žrtva unutar bošnjačkog sukoba, ranjen je u oružanom sukobu pristalica dva bošnjačka bloka uoči lokalnih izbora 2004. godine i od tada je nepokretan. Degutantno je da neko ko je u tom vremenu, kada je Juković ranjen, bio dio svađe i podjela i čije je sadašnje okruženje direktno učestvovalo u tim događajima, neovisno delegira temu “Ćamil Juković”, kao da je apsolutno nevin. Svi imaju jedan isti zaključak, da u tragediji prof. Jukovića nema nevinih među sadašnjim političkim liderima u Sandžaku.

Jedna tragična priča, bošnjačka sramota, ali prije svega sramota svih nas, dolazi kao sudac da svima nama jednom prekom presudom presječe i odluči da li smo ljudi uopšte. Zato treba da se svi ostave ispraznih priča i zloupotrebe unesrećenog čovjeka, nego da se političke partije aktiviraju, kao i da taj gest cijeli narod podrži, i da se unesrećenom čovjeku pomogne. Političke partije u Sandžaku su sve dio neke vlasti, ili na lokalu ili u Republici, pa shodno svojim ovlastima i u okvirima tih institucija moraju pomoći i izaći u susret prof. Jukoviću.

Kada pođemo od Grada Novog Pazara, njegove maksimalne ovlasti lježe u Zakonu o lokalnim samoupravama, koji precizirano govori o jednokratnim pomoćima u toku jedne godine, i ništa van ovog određenog iznosa ne može se naknadno izdvajati iz Gradskog budžeta za bilo kakve humanitarne akcije. Pa ovom prilikom pozivamo gradonačelnika, Nihada Biševca, da u svim jednogodišnjim jednokratnim pomoćima bude uvršten i profesor Ćamil Juković.

Puno veće ovlasti, da rješenja budu trajnija, kao i da pomoć profesoru Ćamilu bude potpuna, je mogućnost koju daje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. U tom Ministarstvu koje je zaduženo ispred Vlade za prava i subvencije osoba sa invaliditetom je i državni sekratar iz redova Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Postoje cijeli setovi zakona, naknadno i pojedinačno ćemo ih obrađivati, kako i na koji način osoba sa invaliditetom može ostvariti određene privilegije i subvencije. Pa ovom prilikom pozivamo državnog sekretara u Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Zaima Redžepovića, da pomogne prof.Ćamilu Jukoviću.

Takođe napominjemo i pozivamo državnog sekretara, Zaima Redžepovića, kao i gradonačelnika, Nihada Biševca, da na sličan način izađu u susret i ne zaborave još jednu žrtvu unutarbošnjačkog sukoba, čaršijskog gaziju i junaka, Envera Škrilja, bivšeg vozača i pratioca Muamera Zukorlića. Koji je takođe zaboravljen od svih i ostavljen na milost i nemilost, iako i on danas ima zdrastvenih tegoba.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO