Naslovna Zabava Zanimljivosti Kako da od običnog napravite električni bicikl?

Kako da od običnog napravite električni bicikl?

Ljudi se često razmeću izjavama o proizvodima koji bi “mogli da promijene svijet”, ali u slučaju izuma grupe mladih njujorških entuzijasta, možda se i ne radi o pretjerivanju.

bicikl1

Naime, riječ je o “Smart Wheelu”, motorizovanom točku koji možete ugraditi na bilo koji bicikl koji nakon toga postaje električni bicikl.

Saobraćajne gužve su veliki problem svih većih gradova u svijetu, a električni bicikli nisu uvijek prilagođeni prosječnom džepu. Niko Klansek iz “FlyKlyja”, odlučio je da to promijeni i pronašao jeftiniji način kako običan bicikl pretvorio u električni.

Njihovo rješenje je “Smart Wheel”, točak s ugrađenim motorom uz pomoć koga možete da postignete brzine i do 30 kilometara na sat, a jedno punjenje je dovoljno za pedesetak kilometara vožnje. Zanimljivo je da se točak sam puni kada se spuštate nizbrdo.

Proizvođači se nadaju da će “Smart Wheel” podstaći ljude da koriste bicikl i u situacijama kada to inače ne bi činili, a svoj proizvod nazivaju i “pametnim” zbog sistema koji vozačima omogućava da svim funkcijama upravljaju svojim pametnim telefonima.

Uz pomoć aplikacije, biciklista unaprijed može da odredi maksimalnu brzinu kojom želi da putuje, a aplikacija ujedno služi i kao GPS, brzinomer i sistem zaštite koji vlasnika obavještava u slučaju krađe.

Proizvod se prvi put pojavio na Kickstarteru u oktobru i do danas je skupljeno preko 275.000 dolara kako bi se započelo sa masovnom proizvodnjom. Kompanije još uvijek nije odredila konačnu cijenu, ali dodaju i da će biti znatno niža od cijene prosječnog električnog bicikla.

Exit mobile version