Izrael je jedan od najvećih uvoznika neobrađenih dijamanata i izvoznika obrađenih. U gradu Ramat Gan, u okrugu Tel Aviv, već 1948. godine formiran je centar za obradu dijamanata i u njemu se nalazi najveća berza dijamanata na svijetu. Izrael konstantno širi svoj utjecaj u zemljama Afrike, kontinenta u kojem se nalazi 95% zaliha dijamanata i koji proizvodi polovinu od ukupne svjetske proizvodnje dijamanata.

Procjenjuje se da Izrael godišnje zaradi između 20 i 30 milijardi dolara od trgovine dijamantima. Smatra se da izvoz dijamanata čini između 30 i 40% ukupnog izraelskog izvoza. Izraelski ljevičarski političar Šir Hajfer kaže: „Svaki put kada Izrael izveze jedan dijamant, određen dio profita pomaže finansiranje izraelske vojske.“

Izraelski trgovci dijamantima

Prošle godine u decembru Sjedinjene Države su uvele sankcije za trinaest trgovaca dijamntima širom svijeta, a na osnovu zakona Magnitsky Act. Izraelski dijamntni mogul Dan Gertler, jedan je od njih. To je čovjek koji je zaradio milijarde dolara trgovinom dijamanata na vrlo sumnjiv način, a zahvaljujući dobrim vezama sa Josephom Kabilom, predsjednikom Demokratske Republike Kongo. Gertler je bio njegopv posrednik u prodaji dijamanata.

Beny Steinmetz, drugi izraelski trgovac dijamantima, 2016. godine je uhapšen u Izraelu nakon što se otkrilo da je učestvovao u pranju novca i pdmićivanju zvaničnika nekoliko afričkih zemalja tražeći kao protivuslugu privilegije u eksploataciji dijamanata. Ipak, u avgustu ove godine, sud je Steinmetza oslobodio od svih optužbi.
Najopasnija stvar je u tome što je izraelska vojska uveliko involvirana u izraelsku trgovinu dijamantima što se može zaključiti i po tome što je među izraelskim trgovcima dijamantima veliki broj biviših oficira izraelske vojske i oficira Mosada.

Izrael iz afričkih zemalja uvozi dijamnate, dok im izvozi oružje, a često se radi o ilegalnoj trgovini oružjem. Koristeći potkupljivost afričkih vladara, izraelska vlada nudi svoje oružje u zamjenu za dodjeljivanje prava na eksploataciju rudnika dijamanata izraelskim kompanijama. Pritom izraelsku vladu nije briga na koji način će se koristiti to oružje, a činjenice goovre da se često upotrebljava u krvavim građanskim ratovima.
Vijeće eksperata UN-a je službeno 2009. godine optužilo Izrael da je upleten u ilegalnu trgovinu dijamantima iz Afrike.
Dijamnti su uzrok niza građanskih ratova u Africi. Najpoznatiji je rat u Angoli koji je započeo sedamdesetih godina prošlog vijeka, a završio 2001., zatim rat u Sijera Leoneu koji je trajao deceniju.
Generalno eksploatacija dijamanta je povezana sa kršenjem ljudskih prava, s obziro da se procjenjuje da oko milion i po osoba radi na iskopavanju dijamanata u nehumanim uslovima, pod prijetnjom i izloženi nasilju. Nerijetko se iskorištavaju djeca i maloljetnici koji se tjeraju da rade u veoma nehumanim uslovima.

Izvor : saff.ba