Naslovna Featured Istaknuto KAKAV AUTOGOL SPP-a!!

KAKAV AUTOGOL SPP-a!!

Tek završeni izbori za BNV pokazali su podeljenost bošnjackog biračkog tela na tri prilicno ravna dela. To su zapravo jedini pravi višestranački izbori što se tiče nacionalnih saveta u Srbiji, jer kod drugih zajednica taj pluralitet gotovo i ne postoji.

SDA je u odnosu na prethodne izbore, pre četiri godine dobila čak 10.000 glasova manje, SPP oko 5000 manje, a SDP više za 4000 u odnosu na koaliciju VAKAT koju je tada podržala. I laiku je jasno, kao uostalom i ranije, da nema većine bez koalicije dve liste. Taman kad smo očekivali zanimljive pregovore oko formiranja novog saziva, usledile su izjave funkcionera SPP u kojima optužuju SDP da je “krala glasove”. Time je, ukoliko SDP drzi do sebe i svoje časti, SPP eliminisan iz ozbiljnih pregovora, a kamoli kao partner u oblikovanju većine.

Stranka koja je uhvaćena u kradji i kupovini glasova optužuje druge za istu rabotu. Nikada ranijije, ni SDA, ni SDP nisu kupovinu glasova, odnosno dostojanstva ljudi, doveli do stepena glavne izborne strategije, niti je to poprimalo ovolike razmere. Sve do pojave SPP.

Snimci sa biračkih mesta širom Sandžaka potvrdjuju da je “normalno i prirodno” da se na taj način dobija podrška. Medjutim, ni to nije bilo dovoljno za pobedu.

Mada je Usame Zukorlic slavodobitno proglasio, cak i onda kada su svi glasovi prebrojani. Tako je mladjani političar “slavio” 5-6 dana, a onda je optužio SDP za izbornu kradju, čime je i priznao izborni poraz svoje stranke. Da stvar bude još gora po SPP, znacajno joj smanjio koalicioni kapacitet. Ne zna se čija bi sramota bila veća SDP ili SPP ako bi sada oni formirali većinu. Uz to, optužbe za kradju stižu u trenutku kada Husein Memić upućuje otvorene pozive i SDA i SPP za saradnju u procesu uspostavljanja većine. Nikada, posle nekih izbora, SDP nije percipirao SPP kao moguceg partnera. Sada otvoreno jeste,vuprkos tome sto se to ne bi svidelo zvaničnoj Ankari, koja radije da vidi koaliciju SDA i SDP.

Neiskusni i očito nedorasli Usame Zukorlić olakšao je posao i SDP, a naročito SDA. Umesto da ode u opoziciju posle dugogodišnjeg upravljanja BNV, SDA se ponovo nameće kao nezaobilazan faktor. Zahvaljujući, pre svega SPP-u, a ne svojoj snazi ili umešnosti. Pravda bi bila zadovoljena da je SDA kažnjena zbog urušavanja kredibiliteta BNV, a sada može da bude nezasluženo nagradjena i da bude činilac u stvaranju nove većine.

Za SDP, posle nepromišljenih poteza mladjanog Zukorlića, ostaje da bira izmedju koalicije sa SDA i novih izbora. Dakle, izbor izmedju lošeg i goreg.

Autor: I.Pepć

Exit mobile version