Kadirov: Ne prihvatamo uvredu učinjenu našem poslaniku Muhammedu te da smo se spremni i žrtvovati ako je potrebno

Više hiljada osoba protestovalo je na mitingu “Ja volim poslanika Muhammeda” u Groznom, u Republici Čečeniji, protiv objavljene karikature poslanika Muhammeda u francuskom satiričnom magazinu “Charle Hebdo”.

U jutarnjim satima Čečenci su počeli da se okupljaju ispred džamije “Srce Čečenije” u Groznom, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog objavljivanja karikature.

Okupljeni su nosili transparente sa napisima “Mi volimo poslanika Muhammeda”, “Sklonite ruke sa našeg poslanika”, “Protivimo se objavljivanju karikature”, i “Allahov poslaniče mi te volimo”.

Na mitingu je učestvovao i čečenski predsjednik Ramazan Kadirov ističući kako su evropski novinari i političari pod krinkom demokratije i lažne slobode izražavanja razvili “slobodu vrijeđanja i nekulture” te da su povrijedili osjećaje miliona vjernika.

“Danas poručujemo da se protivimo svima onima koji koristeći karikaturu vrijeđaju poslanika Muhammeda, te se protivimo onima koji ih podržavaju. Vlasti Francuske umjesto da osuđuju napadače i one koji su objavili karikaturu, organizuju ulična okupljanja onih koji pružaju podršku magazinu. Mi danas pokazujemo da ne prihvatamo uvredu učinjenu našem poslaniku Muhammedu te da smo se spremni i žrtvovati ako je potrebno. Želimo da to svi znaju. Islam je vjera mira i solidarnosti. Mi želimo osigurati mir u svojoj zemlji i svijetu”, poručio je predsjednik Kadirov.

Kadirov je poznat kao veliki pobornik politike Vladimira Putina a skoro je izjavio da će njegove jedinice biti “putinova pešadija”.Screen Shot 01-19-15 at 02.50 PM

Mitingu je prisustvovao i patrijarh groznog Varlaam koji je istakao da su pravoslavci Rusije uz svoju braću muslimane, te da se protivi vrijeđenju poslanika Muhammeda, vjerskih osjećaja kao i stvaranju međureligijske mržnje.

Miting “Ja volim poslanika Muhammeda” završio se nakon što su vjernici na trgu ispred džamije zajedno klanjali podnevnu molitvu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO