Kada se vraćamo normalnom životu:Dr Janković saopštio dobre vesti

Najranije početkom 2022. godine verovatno ćemo moći opet da živimo normalno, bez maske i distance, kaže prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

Iako se trenutna epidemiološka situacija bliži ozbiljnom smirivanju, virus će nam se na jesen sigurno vratiti, kaze on. Ipak, još uvek je isuviše kratak period od početka imunizacije, pa ne možemo biti sigurni da nećemo morati sledeće godine opet da se vakcinišemo, zaključuje zamenik direktor UKC Niš.

Najranije početkom 2022. godine verovatno ćemo moći opet da živimo normalno, bez maske i distance, kaže prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš. Ne pre toga jer, iako se trenutna epidemiološka situacija bliži ozbiljnom smirivanju, čak i preko svih mojih očekivanja, virus će nam se na jesen sigurno vratiti, kaze on.

-Evo, i Niš se za kovid pacijente sveo samo na Infektivnu kliniku. Imamo svega 16 pacijenata, danima smo bez ijednog prijema u Infektivnu, što se ne beleži od početka epidemije. Upravo su iz kovid sistema izašle bolnice u Sokobanji i Paraćinu, Kruševac ima svega četiri pacijenta, Kraljevo dva. I sam sam iznenađen ovako dobrom situacijom. Ali čeka nas četvrti talas u septembru…, upozorava on.

On tvrdi da će virus u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država najesen, i onih gde je broj vakcinisanih veći i onih gde je manji. Letos će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta., dok će se u Evropu vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene.

Najveći broj ljudi stekao je imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom. Nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih, kaze doktor i dodaje da je teoretski moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, brže se širiti, izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi, tako da Janković ne isključuje manje patogenu mutaciju.

Svi podaci govore da su sve vakcine dovoljno efikasne da spreče nove velike talase i pikove. Ipak, još uvek je isuviše kratak period od početka imunizacije, pa ne možemo biti sigurni da nećemo morati sledeće godine opet da se vakcinišemo, zaključuje direktor UKC Niš i dodaje da se kolektivni imunitet ne moze dostići bez vakcinacije mladih.

Izvor: Večernje novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO