KADA ĆE DA STANE OVA KIŠA? Meteorolozi nemaju lepe vesti, već najavljuju da POTOP TEK SLEDI, a da su negde moguće i POPLAVE

Kiša, kiša i samo kiša. Tako izgleda ovaj 5. avgust u celoj Srbiji, sa pljuskovima, temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, a ponegde i olujnim vetrom, grmljavinama i gradom.

“Sredinom dana i posle podne iznad većeg dela Srbije, uklјučujući i područje Beograda, povremeno kiša, plјuskovi i grmlјavina, samo će se na severu Bačke i Banata i krajnjem istoku zemlјe zadržati suvo”, glasi poslednja najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Temperature u 13.00 časova kretale su se od 10 stepeni na Zlatiboru, odnosno 17 u Vranju, 19 u Beogradu do maksimalnih 26 u Negotinu.

“Na području Srbije danas se očekuje pojava obilnih plјuskova sa grmlјavinom. Sredinom dana mestimično u celoj zemlјi, a posle podne i uveče u centralnim i jugoistočnim krajevima, gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 h. Na jugozapadu i jugoistoku zemlјe plјuskovi će lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom”, upozorenje je RHMZ.

U većem delu Srbije na snazi je narandžasti, a na jugu zemlje maksimalni crveni meteoalarm.

“Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice danas i sutra moguća su lokalna izlivanja”, upozoravaju hidrolozi.

Na jako nevreme upozorava i Marko Čubrilo.

“Danas se opasnost od nepogoda premešta nad južne i jugoistočne delove Srbije, dok bi posle podne ređih ali dosta jakih grmljavinskih pljuskova moglo biti i na severoistoku Srbije, kao i nad većim delom Vojvodine, dok neki prognositčki modeli za period posle 18h nad delovima krajnjeg zapada Bačke u Srbiji i istočne Slavonije u Hrvatskoj simuliraju razvijanje jake vremenske nepogode”.

Ali, kada će kiša konačno prestati?

– Sutra u centralnim i južnim krajevima se očekuju obilnije padavine, više od 20 mm kiše u periodu do tri sata – zaključuju iz RHMZ.

Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO