Naslovna Vijesti Politika Jusufspahić: Ugljanin zapao u besposlicu

Jusufspahić: Ugljanin zapao u besposlicu

Jusufspahic

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić poručio je danas ministru bez portfelja Sulejmanu Ugljaninu da bi trebao da razmišlja o poslovima za koji je dobio mandat od Bošnjaka, a to je da reši “nezaposlenost i bedu u koju su zapali zemlja i narod”.

Islamska zajednica Srbije najoštrije je osudila, kako je navedeno, ispade ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina zbog navodnog kršenja Zakona o samostalnosti te Zajednice, prenela je turska agencija Anadolija.

Zamenik reisu-l-uleme IZS i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić je u obraćanju medijima kod Bajrakli džamije u Beogradu rekao da je Ugljanin sebi dao za pravo da se meša u unutrašnje stvari i kreira ustrojstvo jedne institucije, koja je, prema njegovim rečima, duhovni centar muslimana Srbije i ove godine obeležava 145. godišnjicu.

“Ministar Ugljanin se sada zalaže za navodnu inicijativu mladih imama koji svojom mudrošću te životnim i radnim iskustvom mogu rešiti sve probleme Islamske zajednice. Ovo je, ništa drugo, nego ista mudrost Ugljanina kada je pre 20 godina ustoličio 24-godišnjeg muftiju Muamera Zukorlića u Novom Pazaru, ignorirajući i tada IZ Srbije i legalnog i legitimnog muftiju Hamdiju Jusufspahića”, kazao je Jusufspahić.

On je ocenio da ovakav Ugljaninov potez ima za cilj da napravi “poslušničku aparaturu”, što mu, kako je rekao, očigledno nije uspelo.

Srbijanski muftija je podsetio Ugljanina i mladog imama Muhameda Demirovića na islamske propise, gde se daje prednost “mudrosti starine-šejha” na čemu se temelji Rijaset-poglavarstvo IZ Srbije.

On je ministru Ugljaninu poručio da bi trebao da razmišlja o poslovima za koji je dobio mandat od Bošnjaka, a to je da reši “nezaposlenost i bedu u koju su zapali zemlja i narod”.

“Očigledno je ministar zapao u besposlicu, te bi, s toga, trebalo da razmišlja o podmlađivaju svoje stranke. Možda je to rešenje za njih”, naveo je Jusufpahić.

U nedelju održana je sednica Predsedništva SDA Sandžaka, sa koje se predsednik te stranke Sulejman Ugljann založio da se razmotri inicijatriva o ujedinjenju dve islamske zajednice, koju zagovaraju mladi imami sa obe strane.

Stav Sulejmana Ugljanina juče je kritikovao i sandžački muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

 

Sjednica Predsjedništva SDA

U nedjelju je, 03.02.2013. godine održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka. Članovi predsjedništva su upoznati sa informacijama o potpisivanju Koalicionog sporazuma o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije i tokom redovnih aktivnosti vezanih za izvještaje Kadrovske komisije Stranke o procesu razmatranja izvještaja o ocjeni rada predstavnika Stranke na lokalnom i republičkom nivou.

Predsjedništvo Stranke je razmatralo i informaciju sa sastanka Odbora za međukonfesionalna pitanja Stranke i predstavnika organizacije okupljene oko Adema Zilkića i podržalo donijete zaključke odbora Stranke, i to:

1. Nakon neuspjeha inicijative Vlada R. Sbrije i R. Turske o pomirenju unutar Islamske zajednice, Predsjednik SDA Sandžaka je zamolio gospodina Mehmeda Gormeza da Turski Dijanet nastavi sa traženjem modela pravednog ujedinjenja.

2. Predsjednik Dijaneta je  razmotrio inicijativu o ujedinjenju koju zagovaraju mladi imami sa obije strane, i pozvao  Muhameda Demirovića i imame koji govore turski da to predstavi dijanetu.

3. Dijanetu je objašnjeno da se ne radi o trećoj opciji već o aktivnostima sve većeg broja imama na ujedinjenju dvije postojeće u jedinstvenu Islamsku zajednicu.

4. Odbor za međukonfesionalnu saradnju poziva sve imame na jedinstvo, a članstvo Stranke i sve druge vjernike da posjećuju sve džamije i tako doprinesu ujedinjenju .

5. Odbor za međukonfesionalnu saradnju podržava sve one koji aktivno i javno rade na ujedinjenju i imaju vidljive rezultate na tom polju.

Exit mobile version