Jovanović: Nalazimo se u novom korona talasu, razmatraće se nove mere

BEOGRAD – Direktorka Insituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da smo ušli u “novi talas” korone, dodajući da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih.

“Prema podacima Svetske zdravstvene organizacija samo u prvoj nedelji avgusta došlo je do povećanja od 50 odsto zastupljenosti pozitivnih kovid pacijenata u 228 zemalja”, rekla je za Radio televiziju Srbiju Jovanović, koja je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Govoreći o većem broju poseta kovid ambulantama i hospitalizovanih, ona je navela da se “nalazimo u kovid talasu”. ;Na pitanje da se može sprečiti zahuktavanje virusa, ili je kasno, ona je ukazala da se ne može u potpunosti sprečiti širenje ovog talasa, ali “možemo dati doprinos tome”.

“Treba da uradimo onu aktivnost koja se od svih nas očekuje. Da bi u celokupnoj populaciji došlo da smanjenja zaražavanja, prevetivne mere koje nikad nisu ukinute treba pojačati. Primena svih tih preventivnih mera daće doprinost, dakle ne zaboravimo – distancu, izbegavanje okupljanja, korišćenje svih onih higijenskih mera koje smo više puta pominjali, i naravno vakcinacija”, navela je direktorka “Batuta”.

Na pitanje da li Krizni štab za borbu protiv korone razmišlja da pooštri mere, i ukoliko razmišlja u kom pravcu bi to bilo, ona je rekla da je aktivnost štaba “kontinuirana”.

“Kada su u pitanju nove mere one će svakao biti razmatrane i, ubedjena sam, donete u zavisnosti od epidemijske krive, kao što vidimo tokom jučerašnjeg dana smo prešli hiljadu inficiranih osoba. Testirano je 10.700 osoba, svaki deseti je bio pozitivan, to je jako veliki broj”, rekla je Jovanović, ne precizirajući kada će se održati nova sednica Kriznog štaba.

Ona je kazala da se najveći broj inficiranih nalazi u najvećim gradovima, gde su migracije najveće i gde je došlo do pada primene preventivnih mera.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO