Naslovna Featured Istaknuto JOŠ JEDNO MESTO U PRIJEPOLJU BEZ VODE! Građani više ne veruju režimu!...

JOŠ JEDNO MESTO U PRIJEPOLJU BEZ VODE! Građani više ne veruju režimu! VUČIĆU POMOZI!

Prijepolje – Seoska ambulanta, pošta,škola i četrdesetak domaćinstava u udaljenoj prijepoljskoj Mesnoj zajednici Jabuka već više od tri meseca nema vodu.Seoski vodovod usled jakog mraza je zaledio pa tako ovi domaćini svakodnevno prevale po nekoliko kilometara do prvog izvora kako bi obezbedili pijaću vodu za sebe i stoku. U više navrata pomoć su kažu tražili od Mesne zajednice i lokalne samouprave ali je ona izostala.

Lokalni mesni vodovod Orevo – Jabuka, sa kojeg se napaja oko 120 domaćinstava, izgrađen osamdesetih godina nalazi se u jako lošem stanju. Nedovoljan dotok vode kao i nelegalni priključci godinama prave problem u normalnom vodosnabdevanju. Najteža situacija je u zaseoku Petrići gde živi 15 domaćinstava koji su bez vode ostali još u oktobru mesecu.

Sedamdesetpetogodišnji Ratomir Petrić kaže da mu nakon ove zime ni zatvor u Požarevcu ne bi teško pao, obzirom na uslove koje ima na ovom selu.
– Imam tri krave i deset ovaca, nemam čime da ih napojim. Topim sneg i dogonim vodu traktorom sa 4 kilometra udaljenog izvora, i to mi je neki život. Treba li Vučića i Nikolića daa zovemo upomoć da bi se neko setio da nam reši životni problem – jada se vremešni Ratomir.

Kako bi prehranio sebe i svoju sedmočlanu porodicu Radoman Petrić u svom posedu ima preko 50 ovaca i jagnjadi, ali ono što nema jeste voda bez koje nema kaže nema života na selu.Uprkos tome što poseduje bazen za napajanje stoke od 20m kubnih i spreman je iz svog džepa platiti cisternu vode iz loklne samouprave mu je rečeno da ona na njegovu adresu neće stići sve do prvog marta odnosno dok to vremenski uslovi ne dozvole.

Izdvojeno odeljenje Osnovne škole Mihailo Baković na Jabuci broji 14 učenika. Kako bi obezbedili vodu za potrebu ovih mališana domar Gojko Matović svakodnevnou balonima sa izvora donosi vodu.
– Dovijavamo se kako znamo i umemo.Izvorište je daleko odavde četiri kilometra pa u balonima donosimo vodu za potrebu učenika – zbori domar u Osnovnoj školi Mihailo Baković.

Mesna zajednica je kažu nemoćna, ističu da su pomoć tražili od lokalne samouprave ali i da je ona izostala. Član Opštinskog veća Milan Gačević ne spori da problema u vodosnabdevanju ima ali kaže da uprkos tome što oni nisu nadležni za ovaj vodovod intenzivno rade na rešavanju problema i dodaje da i meštani koji žive na Jabuci intenzivnije moraju da se uključe kako bi dobili vodu.

– Jednom delu meštana Jabuke voda je došla pre par dana, najteža situacija je u dva udaljena zaseoka gde ljudi nemaju vodu a imaju veliki broj stoke. Trajno rešenje ovog problema jeste završet izgradnje novog seoskog vodovoda započetog prošle godine – ističe ispred lokalne samouprave Milan Gačević.
Iz ovdašnjeg komunalnog preduzeća u telefonskom razgovoru nam je rečeno da za sada ni Mesna zajednica niti lokalna samouprava od njih nije tražila da se voda cisternama isporuči meštanima Jabuke te da ukoliko do zahteva dođe oni su spremni da istu isporuče pod uslovom da ona bude plaćena i da prilaz bazenu bude obezbeđen.
PP Media

BONUS VIDEO SVE AFERE REŽIMA U PRIJEPOLJU

Exit mobile version