Još dve nagrade za Regionalno pozorište Novi Pazar

NOVI PAZAR – Novopazarsko Regionalno pozorište na upravo završenom međunarodnom festival u Prištini PITF osvojilo je još dve nagrade.

Predstava “Ako dugo gledaš u ponor” proglašena je najboljom predstavom festivala, a za najbolju sporednu ulogu nagrađena je glumica Lemana Bećirović Binjoš.

Reditelj ove predstave je Zlatko Paković, a ona je rađena po istoimenom romanu Enesa Halilovića, u koprodukciji Regionalnog pozorišta i Kulturnog centra Novi Pazar.

Predstava govori o problemima sa kojima se suočavaju naša društva, od siromaštva, izrabljivanja, silovanja žena, droge, do lokalnih i partijskih moćnika, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim, a glumci su na kraju nagrađeni dugačkim aplauzom.

Glumački ansambl, koji čine Anđela Marić, Lemana Binjoš, Sandra Miljković, Rifat Rifatović, Dušan Živanić, Haris Šećerović i Vahid Džanković, zajedno sa rediteljem, radio je na dramatizaciji ovog dela.

Glumac Dušan Živanić kaže da je predstava realna, da identifikuje svakodnevne probleme ljudi, ali da je njihova uloga da kroz glumu ukažu na izraženost tih problema i neophodnost da oni prestanu.

“U glumačkom smislu predstava nije laka jer se sve to preživljava, ali nas je rad na ovoj predstavi ujedinio više nego ikada zato što smo i autori teksta, odnosno dramartuzi na samoj predstavi”, kaže Živanić.

On naglašava da je bila prisutna tema zbog jezičke barijere.

“Naravno pretpostavljam da mlađe generacije ne razumeju sasvim dobro, ali u publici je bilo i starije publike koja je dobar deo shvatila i onda je i nama bilo lakše za igru i za razumevanje. Mi volimo da igramo u Prištini, igrali smo i ranije ali sada kada smo zreliji ljudi odgovornost je veća na nama i neizmero se radujemo što smo odigrali ovde i nadamo se da ćemo ponovo doći”, kaže Živanić.

Seadetin Mujezinović, direktor Regionalnog pozorišta Novi Pazar u izjavi za Radio Kosovo 2 ocenjuje da je predstava vanvremenska i njena priča može da se smestiti u bilo koji grad na Balkanu, ali i šire, zato što govori o problemima sa kojima se susrećemo svakodnevno.

“Mislim da svako od nas zna makar po neku Nejru i zna kako je biti siromašan u ovom društvu koje je nepravedno, gde je moć novac, gde je vrlo teško izaći na kraj i živeti u ovakvom sistemu i vremenu”, kaže Mujezinović.

On podseća da je ova predstava na upravo završenom 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, pored velikih pozorišta sa celog Balkana, osvojila nagradu za najbolju predstavu, najbolju muziku i dve glumačke nagrade, te da je na 47. festivalu Joakim Vujić u Leskovcu, takođe, osvojila nagradu kao najbolja predstava. Predstava je gostovala i u Banja Luci i Kragujevcu i svuda je primljena odlično.

Mujezinović kaže da umetnost nema granice i da su ovakvi događaji, poput pozorišnog festivala odlična prilika za upoznavanje, druženje i produbljivanje saradnje. Ističe da mu je zadovoljstvo što je u Prištini i da se cela ekipa oseća predivno.

“Prishtina International Theater Festival” trajao je do 4. decembra, a pored predstave iz Srbije, kosovskoj publicisu se predstavili i glumci iz Severne Makedonije, Albanije i Turske, a van takmičarskog programa i dve predstave sa Kosova i Metohije.

rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO