Naslovna Featured Istaknuto Još 24 časa da se vratite, inače…

Još 24 časa da se vratite, inače…

jos-24-casa-da-se-vratite,-inace…

Preostao je samo jedan dan našim građanima da se vrate u Srbiju kako bi ih mimoišle nove mere u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Prema odluci Kriznog štaba, uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vrate iz evropskih zemalja posle petka u 18 sati.

Kako je navedeno, nadzor se uvodi kako bi se sprečio rizik od prenošenja koronavirusa. Međutim, nije istaknuto kako će se nadzor sprovoditi.

Nadzor će, prema preporukama svetskih organizacija, trajati 10 dana, a kao “okidač” za njegovo uvođenje naveli povećani broj zaraženih u regionu.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da je Crna Gora treća po učestalosti obolevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

“To napominjemo zato što je veliki broj naših gradjana u tim zemljama”, rekla je Kisić.

Ona je ranije rekla da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test. Međutim, to je na nivou preporuke jer Krizni štab trenutno nema zakonski osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa puitovanja u karantin ili samoizolaciju.

Takođe, nadzor će biti obavezan za sve bez obzira na uzrast.

Šta sa onima koji se vrate posle predviđenog roka?

Svi građani Republike Srbije koji od sutra nakon 18 časova uđu u zemlju biće, kao što je već poznato pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na kovid 19, koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ .

Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid-ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid-ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom u redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid-ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na kovid 19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik treba da telefonom pozovu institut ili zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Tri načina javljanja i potencijalno uvođenje karantina

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da će biti više mogućnosti u pogledu mera nadzora koje će važiti od petka. Jedna od njih je dolazak u kovid-ambulante ako neko ko se vrati sa letovanja ima tegobe, moći će da se jave preko kol-centra epidemilogu, a zatim da popune upitnike elektronskim putem, i onda da se donese zaključak da li treba da se jave ili ne treba.

“Cilj je da budemo na raspolaganju svakom građaninu, kako bi sačuvao zdravlje kako svoje tako i porodice, prijatelja, saradnika, a takođe preporuka je da deca ne idu 10 dana u školu nakon što se vrate sa letovanja i da se tako prevenira širenje infekcije”, rekao je Tiodorović.

Dodao je da je važno da se na vreme otkriju oni koji bi eventualno mogli širiti infekciju i da se smanje faktori rizika prenošenja.

On je rekao da je preporuka bila se ne ide van zemlje ako se ne mora.

Tiodorović je najavio potencijalno uvođenje karantina ukoliko se situacija pogorša.

“Kad gledamo ukupno sve zemlje u kojima su naši ljudi boravili, govorimo o 100.000 turista. Mi polažemo nade u ličnu odgovornost i svest o situaciji. Ako dođe do pogoršanja u tim zemljama, ići ćemo na izraženije mere sa primenom pravog zdravstvenog nadzora koje podrazumevaju i karantin od jeseni”, izjavio je on.

Gde možete slobodno da putujete

Državljani Srbije mogu nesmetano da putuju u Albaniju, Belorusiju, BiH, Brazil, Jamajku, Kongo, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, San Marino, Sudan, Tursku, Centralnoafričku republiku stoji na sajtu Ministarstva za spoljne poslove.

Ulaz bez testiranja i karantina dozvoljen je i u SAD, sem ako građani nisu boravili u Kini, Iranu i zemljama Šengenske zone, Velikoj Britaniji i Brazilu.

Takođe, do pre dve nedelje naši državljani su za ulazak u Bugarsku do sada morali da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od momenta testiranja. Ta odluka je poništena, te za ulazak u tu zemlju nije potreban negativan PCR test za razliku od Egipta.

Izvor: B92

Exit mobile version