Johannezburg – Pljačka tokom teravije

Mohamed Kandulu predao se teravih-namazu, posebnoj molitvi koja se u večernjim satima obavlja za vrijeme mjeseca ramazana i prilikom koje se uživa u učenju Kur'ana, ali je njegov duševni mir iznenada potresen.
 
Naoružani napadači su upali u džamiju Fejzani Bilal u centru Johannesburga, opljačkavši tom prilikom oko 200 vjernika.
 
“Bio sam šokiran, jer nikad nisam ni pomislio da ću biti opljačkan dok klanjam, u džamiji,” kaže Kandulu za Anadolu Agency. “Ovo nam pokazuje koliko je opasan postao naš grad.”
 
Mevlana Asim, imam džamije Fejzani Bilal, sjeća se kako je bio usred molitve kada je čuo buku i uzvike unutar džamije. Nastavio je sa namazom dok glasovi nisu postali prilično bučni. “Kada sam se okrenuo, ugledao sam naoružane muškarce kako pljačkaju vjernike,” kazao je Asim za AA.
 
“Naredili su svima da legnu, onda su ih pretitrali, uzimajući novac i mobilne telefone, ali hvala Allahu nisu pucali na nas.”
 
Pljačkaši su obili i džamijsku kutiju za sergije, novčane priloge iz kojih se finansira njeno održavanje. 
 
Rašid Ali, jedan od očevidaca, tvrdi da je vidio šestoricu naoružanih muškaraca. “Izgledali su neprijatno, ali hvala Allahu, nisu nas povrijedili.”
 
Policija je potvrdila da je pljačka prijavljena i da se trenutno vrše istražne radnje.
 
Muslimani čine dva procenta od ukupne populacije od 52 miliona stanovnika Južne Afrike.
 
Uprkos malom broju, muslimani su involvirani u svim društvenim aktivnostima, uključujući ekonomiju i politiku.
 
Islam se smatra jednom od najbrže rastućih religija u ovoj zemlji, a podižu se na stotina džamija, medresa i fakulteta islamske orijentacije, širom zemlje.
 
– Vjernici zapanjeni drskim činom –
 
Kandulu je, zajedno sa većinom muslimana ove zajednice, izgledao zapanjen ovom vrstom pljačke.
 
“Neće me spriječiti da nastavim dolaziti na namaze u ovu džamiju. Ona je i najbliža mome domu.”
 
Veliki broj muslimana nastanjenih u Predsjedničkoj ulici u centralnom poslovnom distriktu Johanesburga posjećuje upravo ovu džamiju. U momentu dok je u njoj boravio dopisnik AA, na stotine njih su se sjatile u džamiju, čekajući teravih-namaz.
 
Pojačane su i mjere sigurnosti, pa je na džamijskoj kapiji postavljen čuvar, a oko nje patroliraju policijska kombi vozila.
 
Vjernike, međutim, ovaj pljačkaški prepad baš mnogo i ne brine.
 
“Ne mislim da će se pljačkaši ponovo vratiti,” kaže jedan od vjernika, po imenu Yassin. “Znaju da ćemo ovaj put biti spremni za njih.”
 
(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO