Naslovna Vijesti Ješić: Deca ne smeju piti mleko sa aflatoksinima

Ješić: Deca ne smeju piti mleko sa aflatoksinima

goran jesic

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da država ne sme da problem sa opasnim aflatoksinima gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju.

„Ako mene pitate da li sada treba kupovati mleko odgovor je ne. Ali, eto postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Vaša stvar je da li ćete kupovati ili nećete mleko”, rekao je Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Na pitanje šta treba država da uradi, Ješić je odgovorio: „Šta se dešava kad imate pokvaren proizvod na polici?”

„Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti. Ne vidim zašto ih je država skrivala. Država je kriva za ovo. Ovo nije političko pitanje, već pre svega bezbednosno pitanje”, rekao je Ješić i dodao da su vrednosti aflatoksina u mleku prekoračene od 10 do 200 odsto.

On je kazao da su mnogi poljoprivredni proizvođači rešili taj problem sa aflatoksinima u kukuruzu.

Ješić je optužio i laboratorije da nisu radile svoj posao, i upitao zašto ne radi nacionalna laboratorija u Batajnici.

On je rekao da mu je potpuno nejasno zašto država nije reagovala i zašto je ranije objavila da je mleko na graničnim vrednostima, kada je analiza pokazala suprotno.

Prema njegovim rečima, postojale su razne vrste pritisaka na njega, a jedina odbrana od tih pritisaka je javnost u radu. Dodao je da je MUP-u Srbije dostavio spisak brojeva telefona s kojima mu je prećeno, kao i spisak pretećih mejlova.

On je podsetio da su analize još u septembru prošle godine pokazale da je oko 70 odsto kukuruza bilo puno aflatoksina, kao posledica suše.

„Da je bilo bolje reakcije u septembru, nikakav problem ne bi bio, ali država je odlučila da ne preduzme ništa”, kazao je Ješić.

 

Exit mobile version