Jesen stiže… i dva nova kola kvalifikacija za SP

431

U četvrtak se nastavljaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Biće to šest dana neprekidnog fudbala, a posle ova dva kola, mnoge stvari će biti jasnije.

GRUPA A

Posle prvog kola, već se zakomplikovala situacija u grupi A.

Francuzi nisu pobedili Belorusiju i sada će morati težim putem do Rusije. Ali, ako treba biti opomenut, onda je verovatno najbolje u prvom kolu. Fudbaleri Didijea Dešana i te kako znaju da igraju pod pritiskom, to su radili celo leto na Euru 2016.

Bugarska je u “ludom” meču pobedila Luksemburg 4:3 i sada oni mogu da taktiziraju na Stad Fransu. Oni stariji ljubitelji setiće se kvalifikacija za SP 1994. kada je Emil Kostadinov šokirao celu Francusku, pa je Bugarska otišla u SAD.

Švedska gostuje Luksemburgu, dok Holandija dočekuje Belorusiju. Lale su takođe pod ogromnim pritiskom jer bi za njih propuštanje dva velika turnira za redom bilo ravno katastrofi. Novu eru holandskog fudbala signalizira i nepozivanje Arjena Robena za ove mečeve.

Mečevi u petak: Francuska – Bugarska, Luksemburg – Švedska, Holandija – Belorusija. Mečevi u ponedeljak: Belorusija – Luksemburg, Francuska – Holandija, Švedska – Bugarska.

Tabela: Bugarska 3, Holandija 1, Švedska 1, Belorusija 1, Francuska 1, Luksemburg 0. Najbolji strelac grupe Aurelien Joakim – Luksemburg (dva gola).

GRUPA B

Poraz evropskog šampiona u prvom kolu okrenuo je celu ovu grupu “naglavačke” i ove jeseni nam slede ogromna uzbuđenja.

Portugal je izgubio od Švajcarske i sada su pod ogromnim pritiskom protiv Andore i to ne samo da pobede, nego što je ubedljivije moguće. Čak iako ima još devet kola, ne godi pogled na tabelu i nije prijatno biti poslednji.

Mađarska je odigrala bez golova na Farskim Ostrvima, što u suštini, ni jednom ni drugom timu nije baš bio sjajan rezultat. Mađari sada dočekuju Švajcarsku koja ima “džokera” u džepu i ta tri boda iz duela protiv Portugala. Oni su sada ti koji mogu da diktiraju tempo ove grupe.

Letonija je slavila protiv Andore u gostima minimalnim rezultatom i gostovanje na Baltiku je veoma nezgodno. Ne očekujte neku eksploziju golova u Rigi, kao ni u celoj ovoj grupi, svaki gol bi mogao da bude zlata vredan na kraju, a nemojte se začuditi ako na kraju baš iz ove grupe bude onaj najlošiji drugoplasirani koji neće ni u baraž.

Mečevi u petak: Mađarska – Švajcarska, Letonija – Farska Ostrva, Portugal – Andora. Mečevi u ponedeljak: Andora – Švajcarska, Farska Ostrva – Portugal, Letonija – Mađarska

Tabela: Švajcarska 3, Letonija 3, Farska Ostrva 1, Mađarska 1, Andora 1, Portugal 0. Najbolji strelci: Embolo, Mehmedi, Šabala, svi po jedan gol.

GRUPA C

Osnovno pitanje koje se postavlja je: Da li šampion sveta uopšte treba da igra kvalifikacije ili treba da uživa privilegiju da ide direktno na sledeće prvenstvo?

Bilo kako bilo, Nemačka mora da prođe ovaj težak ciklus, a prvi ispit je rutinski položen, savladali su Norvešku sa 3:0 u Oslu. „Pancere“ Joakima Leva sada čeka još jedna tvrda ekipa i potencijalna mina u vidu Češke.

Česi su u prvom kolu odigrali bez golova protiv Severne Irske, koja nastavlja odličnu formu sa Evropskog prvenstva u Francuskoj. Njima u Belfast dolazi San Marino, verovatno za popravljanje gol razlike i dodatnu injekciju samopouzdanja.

Azerbejdžan Roberta Prosinečkog je bio poslovično siguran u San Marinu. Bilo je 1-0, ali tri boda su tri boda, a kako bi samo voleli da osvoje još tri protiv Norveške na svom terenu. To bi bio veliki problem za Edegora i kompaniju, jer bi verovatno posle samo dva kola već mogli da se oproste od nada za Rusiju.

Mečevi u subotu: Azerbejdžan – Norveška, Nemačka – Češka, Severna Irska – San Marino. Mečevi u utorak: Češka – Azerbejdžan, Nemačka – Severna Irska, Norveška – San Marino.

Tabela: Nemačka 3, Azerbejdžan 3, Češka 1, Severna Irska 1, San Marino 0, Norveška 0. Najbolji strelac: Tomas Miler (2).

GRUPA D

Srbiju očekuju dve verovatno prelomne utakmice u ovom ciklusu kvalifikacija. Ovde ćemo zaista moći da ocenimo rad Slavoljuba Muslina.

Po tradiciji, gostovanja kao što je ovo u Moldaviji idu nekako traljavo, a sada je neophodna pobeda. Istina je da su viđeni pomaci u igri protiv Irske, pogotovo su zadovoljili Kostić i Tadić, ali treba dodatno zatvoriti prilaze golu.

Jedan od najzanimljivijih duela ovog kola igra se u Beču, gde Austrija dočekuje Vels. Zmajevi su nastavili da bljuju vatru, Moldavija je ispraćena kući sa četiri komada, a posebno su opasni na strani zbog velike brzine igrača kao što su Bejl i Robson – Kanu. Ipak, veliki hendikep je što Kris Kolmen neće moći da računa na Arona Remzija.

Kotrljaće se buba mara i na Aviva areni u Dablinu. Irska dočekuje Gruziju, koja je pomalo razočarala protiv Austrije u prvom kolu. Ima tu solidnih igrača da se probere iz ruske lige, ali nikako da to neko sklopi u tim, za sada ne uspeva ni Vladimir Vajs.

Mečevi u četvrtak: Austrija – Vels, Moldavija – Srbija, Republika Irska – Gruzija. Mečevi u nedelju: Vels – Gruzija, Moldavija – Republika Irska, Srbija – Austrija.

Tabela: Vels 3, Austrija 3, Republika Irska 1, Srbija 1, Gruzija 0, Moldavija 0. Najbolji strelac: Geret Bejl (2).

GRUPA E

Posle prvog kola, pokazalo se tačnim ono što je većina stručnjaka predviđalo – ovo će biti jedna od najneizvesnijih grupa.

Crna Gora je izvukla dramatičan bod u Rumuniji, koji je sasvim dobra baza za nastavak takmičenja. I pored dosta kadrovkih problema, selektor Ljubiša Tumbaković je veliki optimista pred duel sa Kazahstanom.

Poljska nije zadovoljna napustila Astanu. Bilo je 2-2 a možda jedina stvar koja je zadovoljila Adama Navalku je to što Robert Levandovski ne prestaje da nalazi načine da zatrese mrežu protivnika. U Varšavu dolazi Danska, koja nosi velika tri boda iz prvog duela protiv poznanika iz prethodnih kvalifikacija, Jermenije.

Rumunija ide u goste Jermeniji i jasno je da će poraženi iz duela u Jerevanu biti u velikom problemu. Domaći će biti bez vedete Mančester Junajteda Henrika Mhitarijana, ali Rumuni će biti pod presijom, ni bod im ne vrši posao na ovom duelu.

Mečevi u subotu: Jermenija – Rumunija, Crna Gora – Kazahstan, Poljska – Danska. Mečevi u utorak: Kazahstan – Rumunija, Danska – Crna Gora, Poljska – Jermenija.

Tabela: Danska 3, Rumunija 1, Poljska 1, Crna Gora 1, Kazahstan 1, Jermenija 0. Najbolji strelac: Sergej Kiziničenko (2)

GRUPA F

U iščekivanju najstarijeg i najvećeg reprezentativnog derbija na svetu, Škotska i Engleska žele da zabeleže maksimalni broj bodova.

Škoti su sjajno počeli ovaj ciklus ubedljivom pobedom na Malti i pokazali da ozbiljno pretenduju na plasman u Rusiju. Sada dočekuju ekipu Litvanije, koja je remizirala sa Slovenijom u prvom kolu.

Slovenci dočekuju Slovačku u meču koji gubitniku pravi veliki problem. Slovačka mora da krene na pobedu jer je u prvom kolu poražena od Engleske, a biće zanimljivo kako će oni igrati kada su Hamšik i vojska ti koji moraju da napadaju i jure rezultat.

Znamo kakvi su problemi potresali engleski fudbal u poslednje vreme. Nije još gotovo, ali u svakom slučaju, Geret Sautgejt će probati, koliko može, da ugasi požar. Dobro je što igraju sa nemoćnom Maltom, pa će verovatno, bar narednih mesec dana, biti zadržan mir u kući

Mečevi u subotu: Engleska – Malta, Škotska – Litvanija, Slovenija – Slovačka. Mečevi u utorak: Litvanija – Malta, Slovačka – Škotska, Slovenija – Engleska.

Tabela: Škotska 3, Engleska 3, Slovenija 1, Litvanija 1, Slovačka 0, Malta 0. Najbolji strelac: Robert Snordgras (3, ukupno najbolji strelac)

GRUPA G

Španija je sav bes nakon lošeg nastupa na EP u Francuskoj iskalila na Lihtenštajnu.

Ali, sada im sledi pravi test, sledi novi duel sa Italijom. Iako i jedni i drugi imaju nove selektore, većina igrača i večito rivalstvo su tu, tako da očekujemo varnice na Juventusovom stadionu u Torinu.

Albanija je nekako izvukla pobedu protiv Makedonije posle dva dana, a sada putuju u Lihtenštajn i nije nerealno da budu na šest bodova posle dva kola. Ali, čak i ako bude tako, čini se da ne mogu da ponove čudo iz prethodnih kvalifikacija.

Makedonija dočekuje Izrael u duelu reprezentacija koje još nemaju bodove i jasno je da poraz na meču u Skoplju vodi pravo u ponor. Jedan bod nikome ne vrši posao i vrlo je moguće da ćemo videti nekarakteristično napadački raspoložene, i jedne i druge.

Mečevi u četvrtak: Makedonija – Izrael, Italija – Španija, Lihtenštajn – Albanija. Mečevi u nedelju: Izrael – Lihtenštajn, Albanija – Španija, Makedonija – Italija.

Tabela: Španija 3, Italija 3, Albanija 3, Makedonija 0, Izrael 0, Lihtenštajn 0. Najbolji strelci: Dijego Kosta, David Silva, Alvaro Morata (svi po 2)

GRUPA H

Zmajevi i crveni đavoli će biti u centru pažnje kada se bude igralo drugo kolo grupe H.

Bosna gostuje Belgiji i videćemo da li je realno da mogu da se bore za plasman u Rusiju. Podsetimo, oni su putovali u Brazil pre četiri godine, a ove dve reprezentacije su se sastale i u prethodnim kvalifikacijama i izuzetno dobro se poznaju.

Grčkoj je dobro došao duel u prvom kolu protiv Gibraltara, jer im je trebao bilo koji način da povrate samopouzdanje. Derbi protiv Kipra je više od fudbala i mogao bi da ima dugoročne posledice na obe reprezentacije. Ovo je jedan od onih mečeva koji se nikako ne sme propustiti.

Estonija dočekuje Gibraltar i očekuje sigurna tri boda. Oni bi i dalje mogli da budu nagazna mina, koja će pokvarititi računicu nekom od favorita.

Mečevi u petak: Belgija – Bosna i Hercegovina, Estonija – Gibraltar, Grčka – Kipar. Mečevi u ponedeljak: Bosna i Hercegovina – Kipar, Estonija – Grčka, Gibraltar – Belgija.

Tabela: Bosna 3, Grčka 3, Belgija 3, Gibraltar 0, Kipar 0, Estonija 0. Najbolji strelac. Romelu Lukaku (2).

GRUPA I

Pre početka takmičenja, rečeno je da nam ovde verovatno slede najveće borbe i najveća tenzija i tako je posle prvog kola.

Svih šest timova imaju po jedan bod i po jedan postignut i primljen gol. Hrvatska i Turska, Finska i Kosovo, Ukrajina i Island su odigrali po 1-1 i za ovu grupu, takmičenje kao da sada počinje.

Island će dočekati Finsku u skandinavskom derbiju. Trebaće im vikinški huk i velika podrška navijača, jer neće biti lako da nastave bajku iz Francuske 2016. Turska dočekuje Ukrajinu i videćemo da li Andrej Ševčenko može igračku magiju da prenese na klupu.

Kosovo dočekuje Hrvatsku, koja će biti izuzetno oslabljena i videćemo da li mogu da odnesu bodove iz Skadra. Biće ovo meč sa velikim nabojem, a posle remija sa Turskom, i selektor Ante Čačić je pod lupom medija.

Mečevi u četvrtak: Island – Finska, Turska – Ukrajina, Kosovo – Hrvatska. Mečevi u nedelju: Finska – Hrvatska, Ukrajina – Kosovo, Island – Turska

Tabela: Island, Kosovo, Turska, Hrvatska, Finska, Ukrajina 1. Najbolji strelci: Finbogason, Jarmolenko, Arajuri, Beriša, Rakitić, Čalhanoglu, svi po jedan.