Naslovna Tehnologija Japan testira 4K televiziju

Japan testira 4K televiziju

tv

Japanske telekomunikacione kompanije započele su putem Interneta testiranje 4K signala za koji tvrde da je četiri puta bolji od HD-a.

Uskoro bi trebalo da dobijemo dokaz da je video sa 4K rezolucijom moguće strimovati, odnosno prenositi preko Interneta do kućnih televizijskih risivera, takozvanih “set-top boksova”.

Naime, japanska telekomunikaciona kompanija “NTT Vest” otpočela je testiranje novog standarda video kompresije, koje će trajati do petka. Veruje se da je prvo te vrste u svetu. Tvrdi se da taj standard nudi četiri puta veću količinu detalja na slici od 1080p sadržaja visoke definicije.

Takođe, redukuje količinu potrebnih podataka, odnosno, omogućiće emiterima da šalju signal sa mnogo manje podataka uz minimalizaciju gubitaka u kvalitetu slike. Tačnije, umesto da se šalju podaci koji opisuju svaki piksel svakog frejma kao zaseban entitet, kod 4K se koristi široka paleta algoritama za analiziranje kako je boja distribuirana po svakoj slici i koje se promene dešavaju između svakog frejma.

To omogućava da suvišni podaci budu odbačeni, obezbeđujući samo informacije potrebne da se rekonstruiše sekvenca zasnovana na razumevanju kako su svaki piksel i frejm povezani jedan sa drugim.

U januaru je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), agencija pri Ujedinjenim nacijama, odobrila novi format, uz isticanje da bi trebalo da izađe u susret svim potrebama emitera u narednoj dekadi. Mada su se 4K televizori ultravisoke definicije već pojavili na tržištu, sadržaj im je “deficitaran”, jer se većina vlasnika mora osloniti na mogućnost aparata da nadogradi postojeći HD signal.

Inače, Japan planira da postane prva zemlja koja će emitovati 4K program putem satelita, i to od 2014. godine, otprilike od Svetskog prvenstva u fudbalu. Uspešan prenos video materijala ultravisoke definicije putem interneta će otvoriti vrata i drugim servisima.

Exit mobile version