Janković: Kancelarija u Novom Pazaru nije ispunila očekivanja

874

Regionalna kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Novom Pazaru predstavlja veliki trošak, jer nije postigla očekivane rezultate, izjavila je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Poverenica je ocenila da je kancelarija u Novom Pazaru trebalo da omogući građanima tog dela Srbije da se neposredno obrate Povereniku, ali da je broj obraćanja i pritužbi izuzetno mali.

“Razlog je dobrim delom i činjenica da se kancelarija nalazi u sklopu gradskog stadiona van centra grada, gde se ne kreće veći broj građana i građanki. Tokom poslednje posete i razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, ukazali smo na taj problem i obećao nam je da će pokušati da Povereniku obezbedi odgovarajući prostor u centru grada”, objasnila je Jankovićeva.

Kancelarija u Novom Pazaru otvorena je u martu 2014. godine i do sada je primila 54 pritužbe građana ovog kraja, 38 u 2014. godini i samo 16 u prošloj.

Građani su se najviše žalili na diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti, a najviše pritužbi je podneto protiv škola, Gradske uprave Novog Pazara, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Radio-televizije Novi Pazar.

“U 2014. godini, Bošnjačko nacionalno veće nam je uputilo 20 pritužbi protiv osnovnih i srednjih škola iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja i Priboja, zbog neorganizovanja nastave na bosanskom jeziku. U 10 slučajeva smo doneli mišljenje da je izvršena diskriminacija i sedam škola je postupilo po našim preporukama. U ostalim slučajevima smo doneli mišljenje da se ne radi o diskriminaciji”, istakla je Poverenica.

Takođe, Jankovićeva je dodala i da je Poverenik na osnovu pritužbi građana ovog kraja tokom prethodne dve godine doneo i niz mera za ostvarivanje ravnopravnosti koje su se odnosile na predškolske ustanove.

“Preporučili smo im da preduzmu potrebne mere kako bi obezbedili ishranu deci koja imaju zdravstveni problem, kao i deci koja iz verskih i drugih razloga imaju specifične zahteve u ishrani. U Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Priboju i Prijepolju su postupili po preporuci, dok nas iz Raške nisu obavestili ni posle opomene”, navela je Jankovićeva.

izvor: rts.rs