Izveštaj EK umereno pozitivan, verovatno osvrt i na Savamalu

237
An image taken on April 24, 2015 a woman walking outside the European Commission building in Brussels. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Napredak Srbije u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije biće ocenjen kao “umereno pozitivan”, sa nizom zamerki u nekoliko ključnih oblasti – od vladavine prava, dijaloga sa Prištinom, saradnje sa Hagom, do spoljne politike, saznaju Novosti u Briselu.

U nacrtu izveštaja, koji je prošlog petka predstavljen srpskoj strani u sedištu EU, konstatovano je da je potrebno ubrzati sprovođenje postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, pogotovo oko telekomunikacija i energetike, kao i postići dogovor oko otvaranja novih tema.

Beogradu se zamera i što se oglušuje na odluke Tribunala, pogotovo kada je reč o izručenju troje radiklala koji se terete za nepoštovanje suda.

Kako prenose “Večernje novosti”, Evropska unija neće direktno zahtevati da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali će biti pobrojani svi vidovi saradnje i kontakti na visokom nivou između Beograda i Moskve, uključujući i posetu premijera Dmitrija Medvevdeva, ukoliko do nje dođe do kraja oktobra.

Nekoliko minusa zabeleženo je i u najvažnijim poglavljima 23 i 24 o pravosuđu i vladavini prava, a kritičkih tonova ima i u delovima koji se odnose na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i medijske slobode.

Završni dokument će se, najverovatnije, osvrnuti i na slučaj Savamala, odnosno Brisel će istaći nužnost rasvetljavanja tog događaja.

S druge strane, Beograd će biti pohvaljen za makroekonomski napredak i pozitivne privredne pokazatelje, a plus će dobiti i održavanje “Parade ponosa” bez incidenata.

izvor: N1