IZRAELSKI TENKOVI GAĐALI ŠKOLU Poginulo najmanje 15 ljudi, stotine ranjenih

Najmanje je 15 Palestinaca poginulo u četvrtak nakon što su izraelski tenkovi otvorili vatru na UN-ovu školu u Gazi, koja posljednjih dana služi kao utočište brojnim civilima dok na ulicama traje obračun Izraela s Hamasom.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Ašraf al-Kidra kaže da je u napadu ozlijeđeno najmanje 200 ljudi. Izraelski je vojni radio bez navođenja izvora objavio da su među 15 smrtno stradalih najvećim dijelom djeca.

Na fotografijama koje stižu s mjesta događaja mogu se vidjeti uistinu potresni prizori ozlijeđenih, koji su nerijetko obliveni krvlju.

U izraelskoj vojsci za CNN kažu kako provjeravaju što se dogodilo, a pritom dodaju kako je moguće da je školu zapravo pogodila raketa koju je ispalio militantni pokret Hamas, koji se u dobrom dijelu zapadnog svijeta nalazi na popisu terorističkih organizacija.

Glasnogovornik UN-ove agencije za pomoć i zapošljavanje (UNRWA) Chris Gunness na Twitteru je objavio da je tijekom četvrtka u dva navrata pokušao dogovoriti s Izraelcima evakuaciju civila iz škole, ali od toga nije bilo ništa. Naveo je i kako je izraelskoj vojsci dao precizne koordinate lokacije škole, kako je ne bi slučajno greškom pogodili.

Svjedoci koji su bili u školi, kojom upravlja UNRWA, kažu da su tenkovi ispalili četiri granate.

‘Bili smo u školi, neki u učionicama, a drugi vani na igralištu i odjednom su nas pogodile granate’, rekla je Sobeja al-Kafarna, žena koja je ranjena u napadu, ali je preživjela.

‘Pobjegli smo iz kuća jer su nam rekli da se evakuiramo i sklonili se u školu, da bi nas i tamo granatirali’, dodala je.

Glasnogovornik Hamasa Favzi Barum ocijenio je taj događaj ‘strašnim pokoljem’ i ‘velikim ratnim zločinom’ te je pozvao na osvetu rekavši da će ‘Izrael platiti vrlo visoku cijenu’.

Borbe između Izraela i Hamasa traju 16 dana, a dosad je poginulo najmanje 750 Palestinaca te 32 Izraelca. Na palestinskoj su strani žrtve gotovo isključivo civili.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO