Naslovna COVID 19 Izraelska studija: Nedostatak D vitamina 14 puta povećava opasnost od ozbiljnog oboljenja

Izraelska studija: Nedostatak D vitamina 14 puta povećava opasnost od ozbiljnog oboljenja

izraelska-studija:-nedostatak-d-vitamina-14-puta-povecava-opasnost-od-ozbiljnog-oboljenja

JERUSALIM – Pacijenti oboleli od kovida-19 su u mnogo većoj opasnosti da dospeju u ozbiljno ili u kritično stanje ako nemaju dovoljno vitamina D, otkrili su izraelski istraživači.

Studija bolnice u Galileji na severu Izraela pokazala je da je 26 procenta obolelih od kovida-19 kojima je nedostajalo vitamina preminulo, dok je kod drugih pacijenata smrtnost bila tri odsto.

Endokrinolog Amir Baškin je rekao da je da je to vrlo značajna razlika koja pokazuje da početak bolesti uz nedostatak vitamina D vodi do povećane smrtnosti i ozbiljnosti stanja pacijenta.

Tokom pandemije mnogi naučnici su sugerisali da takozvani vitamin sunca može da pomogde ljudima da pobede bolest, a nova studija predstavlja jedan od najubedljivijih dokaza u prilog tome.

Doktor Amiel Dror koji je rukovodio istraživanjem poručio je da vitamin D veoma značajan za zaražene korona virusom.

Na posnovu analize 1.176 pacijenata u Medicinskim centru Galileja, Dror je utvrdio da su pacijenti koji nemaju dovoljno vitamina u proseku 14 puta češće bili u ozbiljnom ili kritičnom stanju, preneli su izraelski mediji.

Mnogobrojne studije su sprovedene o vezi nivoa vitamina D i infekcije korona virusom, ali rezultati nisu bili sasvim jasni, prenose izraelski mediji.

U većini studija nivo vitamina D je testiran kada su ljudi već oboleli što je iskomplikovalo interpretaciju rezultata.

Centralizovani podaci o zdravlju u Izraelu omogućili su istraživačima Univerziteta Bar Ilan da provere nivoe vitamina pacijenata pre infekcije virusom korone.

“Studija je važna jer su rezultati, zbog činjenice da su korišćeni podaci pre hospitalizovanja i zato što smo pažljivo izolovali sve faktore, kao što su starost i dijabetes, pokazali da je nedostatak vitamina D nezavisan faktor koji značajno utiče na stanje pacijenta”, rekao je Dror.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version