Izrael zatvorio dopisništvo Al Jazeere u Ramallahu: Sve što trebate znati

U tri sata ujutro, do zuba naoružani izraelski vojnici upali su u ured Al Jazeere u Ramallahu, izbacivši uposlenike van.

Tokom televizijskog prenosa uživo, do zuba naoružani izraelski vojnici upali su u ured Al Jazeere na okupiranoj Zapadnoj obali u Ramallahu i uručili šefu ureda, Walidu al-Omariju, naredbu da ga zatvori.

Vojnici su naredili svima koji su radili noćnu smjenu u dopisništvu da odu, rekavši im da mogu ponijeti samo svoje lične stvari.

Naoružani i maskirani izraelski vojnici upali su u prostorije Al Jazeere u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali. Osoblje je dobilo 10 minuta da pokupi svoje stvari i ode. Vojska je naredila da se ured zatvori na 45 dana. Nisu naveli razlog. pic.twitter.com/PFXV2H360n

— Al Jazeera Balkans (@AJBalkans) September 22, 2024

Ko je zatvorio dopisništvo?
Naredba je došla od izraelskih vojnih vlasti uprkos tome što se ured nalazio u Području A, području koje je prema Sporazumu iz Osla označeno da je pod palestinskom kontrolom.

Ako je Ramallah pod palestinskom kontrolom, kako to Izrael može učiniti?
Ovo nije prvi put da je Izrael poduzeo akcije u Zoni A definiranoj Sporazumom iz Osla, gdje se nalazi Ramallah i gdje je sjedište Palestinske samouprave (PA).

Prije godinu dana, posebni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland izvijestio je da je između juna i septembra prošle godine bilo mnogo palestinskih žrtava uzrokovanih izraelskim operacijama u zoni A.

Druga dva područja na okupiranoj Zapadnoj obali su područje B, kojim PA također upravlja na papiru, dijeleći sigurnosnu kontrolu s Izraelom. Područje C je pod potpunom kontrolom Izraela.

Bez obzira na zakonsku nadležnost, Izrael je nekažnjeno djelovao širom okupirane Zapadne obale.

Zašto je Izrael upao u dopisništvo?
Izrael je često napadao Al Jazeeru i njene novinare, ponekad čak i ubijajući ih – kao što je učinio u slučajevima Shireen Abu Akleh, Samera Abudaqa, Ismaila al-Ghoula i Ramija al-Rifija.

“Ovo je uveliko u skladu s politikom države Izrael od 1948. godine … da se blokiraju prave vijesti o Palestincima ili o tome šta država Izrael radi Palestincima … kolonizira ih, hapsi ih i muči”, rekao je za Al Jazeeru Rami Khouri, istaknuti predavač Američkom univerzitetu u Bejrutu.

Ali zašto je Izrael to učinio?
Naredba o zatvaranju optužuje Al Jazeeru za poticanje i podržavanje “terorizma”.

Khouri je rekao da je Al Jazeera “primarni instrument za informiranje svijeta o” izraelskim kršenjima na palestinskoj teritoriji.

Šta je Izrael učinio dopisništvu?
Cijelom timu koji je preko noći radio u dopisništvu rečeno je da ode.

Prvo im je, dok su kamere snimale, rečeno da odu s ličnim stvarima i fotoaparatima. Ipak, kamere su na kraju morali ostaviti u uredu.

Novinarka Al Jazeere Jivara Budeiri, koja je radila kada je došlo do racije, rekla je za Al Jazeeru Arabic da su se u izraelskoj grupi koja je izvršila upad u urede nalazili i inženjeri, zbog čega se bojala da su napadači također došli da uništite arhive dopisništva.

Vojnici su bili u uredima nekoliko sati, a za to vrijeme jedino se moglo vidjeti kako neki od njih kidaju veliki plakat ubijene arapske novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Jesu li ekipe Al Jazeere u redu?
Niko od članova tima nije povrijeđen.

Proveli su sate stojeći na ulici podalje od zgrade u kojoj se nalaze njihovi uredi, ne mogavši ​​joj prići kako bi došli do svojih automobila.

Također, prema Budeiri, novinarki Al Jazeere Arabic, nisu se mogli pomaknuti da izvještavaju o upadu, budući da je svakom članu grupe koji se pomaknuo prijetilo nišanskim laserom izraelskog oružja.

Dok su izraelski vojnici bili u dopisništvu Al Jazeere i uništavali stvari poput plakata Shireen Abu Akleh, više vojnika u oklopnim automobilima patroliralo je područjem oko zgrade, a tim dopisništva mogao je čuti pucnjavu i ispaljivanje spremnika sa suzavcem uokolo.

Kada se dopisništvo može ponovno otvoriti?
Naredba je izdata za period od 45 dana. Međutim, šef dopisništva Al-Omari je rekao kako pretpostavlja da će se naredba automatski obnoviti, kao što je bio slučaj s civilnom naredbom koju je Izrael izdao početkom maja da se zatvori dopisništvo Al Jazeere u Izraelu.

Koja je razlika između civilne i vojne naredbe?
U praksi vjerovatno nikakva, ali postoje neke razlike u formi.

Dopisništvo Al Jazeere u Izraelu zatvoreno je u maju nakon što je izraelski parlament usvojio ono što je postalo poznato kao “Zakon o Al Jazeeri”, koji je dopuštao vladi da ugasi, na 45 dana, sve strane medije koji predstavljaju prijetnju državi.

S tim opravdanjem veliki broj inspektora Ministarstva komunikacija stigao je u urede Al Jazeere 5. maja i oduzeo opremu. Od tada je “privremeno zatvaranje” obnovljeno i još uvijek traje.

Zatvaranje ureda u Ramallahu dolazi od vlasti koja, u teoriji, nema nikakvu moć nad Ramallahom.

Šta dopisništvo može učiniti po tom pitanju?
Šefu dopisništva Al-Omariju jedan od vojnika rekao je da se svi upiti moraju uputiti vojnom zapovjedništvu koje je izdalo naredbu.

Al-Omari je telefonom rekao za Al Jazeeru Arabic da to vjerovatno znači da će svaka žalba morati proći kroz sistem vojnih sudova.

Izraelski vojni sudovi rade na ne baš transparentnom sistemu “tajnih dokaza” i neodređenog administrativnog pritvora.

Kakva je situacija sada?
Dopisništvo Al Jazeere je nedostupno ekipi, a zapečaćeno je s dvije velike metalne ploče zavarene preko ulaza.

Photo: screenshot Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera

The post Izrael zatvorio dopisništvo Al Jazeere u Ramallahu: Sve što trebate znati appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Izrael zatvorio dopisništvo Al Jazeere u Ramallahu: Sve što trebate znati appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO