Naslovna Vijesti Svijet Izrael će povećati restrikcije Palestincima tokom ramazana

Izrael će povećati restrikcije Palestincima tokom ramazana

Izraelski armijski general je u petak izjavio da vojska planira povećati ograničenja Palestincima tokom islamskog mjeseca posta – ramazana.

“Ramazan u 2014. godini neće biti kao ramazani prethodnih godina,” rekao je Yoav Mordechai, šef ogranka izraelske vojske zaduženog za pitanja palestinskih civila, prenosi novinski portal Times of Israel.

Tenzije na palestinskim teritorijama su u porastu od kako su nestala trojica doseljeničkih tinejdžera iz jevrejsko naselja Gush Etzion, smještenom u blizini grada Hebrona, na Zapadnoj Obali.

U posljednje dvije godine, izraelske vlasti su dozvoljavale Palestincima sa Zapadne obale da uđu u Jerusalem i obavljaju namaze u džamiji el-Aksa.

Međutim, od nestanka tinejdžera, hiljadama palestinskih radnika i poduzetnika je zabranjeno da uđu u Hebron ili pređu u susjedni Jordan, preko mosta Kralj Hueesin, koji povezuje Zapadnu Obalu sa susjednom hašemitskom kraljevinom.

U posljednjih nekoliko dana, izraelske snage sigurnosti su širom Zapadne Obale uhapsile na desetine Palestinaca. Među njima su i neka od vodećih imena Hamasa, zakonodovci i ministri iz sastava bivše vlade.

Izrael je optužio palestinski pokret otpora Hamas za otmicu doseljenika, što je tvrdnja koju Hamas i dalje odlučno negira.

(AA)

Exit mobile version