Naslovna Vijesti Svijet Izrael će krenuti u “konačni obračun s Iranom” koristeći turske aerodrome?

Izrael će krenuti u “konačni obračun s Iranom” koristeći turske aerodrome?

ZAUZVRAT NUDE NAPREDNU VOJNU OPREMU I TEHNOLOGIJU

 

 

 

Britanski uticajni list The Sunday Times prenosi kako današnji posjet izraelskog šefa Nacionalnog Vijeća za sigurnost, Yaakova Amidrora, Turskoj ima za cilj osigurati korištenje zračne baze, koja je prema riječima izraelskog vojnog dužnosnika, ključna za vojni napad na Iran.

Amidror se danas nalazi u posjeti Turskoj, britanski list ističe na temelju svojih izvora kako će danas predstaviti zahtjev turskoj Vladi te tražiti od njih da izraelski vojni zrakoplovi mogu koristiti tursku vojnu bazu Akinci koja se nalazi sjeverozapadno od Ankare.

 

Zauzvrat Izrael Turskoj nudi naprednu vojnu opremu i tehnologiju. Jerusalem Post prenosi kako će Izrael Turskoj ponuditi anti-balističke raketne obrambene sustave “Arrow”, vizualnu obavještajnu opremu koju proizvodi izraelska kompanija Eloop – radi se o uređajima koji mogu precizno fotografirati lokaciju na udaljenosti od oko 100 kilometara bez obzira da li je dan, noć ili su loši vremenski uvjeti. Također će se Turskoj ponuditi sistem za elektronsko ratovanje koji proizvodi kompanija Elta.

Izraelski izvori ističu kako “Turska i Izrael dijele zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa”.

 

Konačni obračun s Iranom

 

“Turska je jako zabrinuta zbog iranskih raketnih ambicija, da bi se sami suprotstavili ovome trebale bi im godine. No, s izraelskom tehnologijom, ovaj vremenski period znatno bi se smanjio”, rekao je jedan neimenovani dužnosnik iz izraelskog ministarstva odbrane.

“Sve do nedavne krize, Turska je bila naš najveći teritorij za zrakoplove. Uporaba turskih zračnih baza mogla bi odlučivati između uspjeha i neuspjeha kada krene konačni obračun s Iranom”, rekao je izraelski vojni izvor za The Sunday Times.

Podsjetimo, Ankara je – na direktan zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame – obnovila odnose s Izraelom 22-og marta ove godine nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao Turskoj za smrt devet turskih aktivista koji su ubijeni za vrijeme napada na brod koji je vozio humanitarnu pomoć za Gazu 2010. godine. Izrael je također pristao platiti odštetu obiteljima žrtava.

Izraelski vojni izvor koji je razgovarao za britanski The Sunday Times istaknuo je kako je izraelska vojska “dugo vremena lobirala političare da se ispričaju Turskoj kako bi se mogla obnoviti izraelsko-turska alijansa protiv Sirije i Irana”.

Ove informacije dolaze u vrijeme kada je izraelski premijer Netanyahu rekao kako sankcije protiv Irana “možda neće biti dovoljne”. Uz to prije nekoliko dana u SAD-u je predstavljena rezolucija kojom se SAD obavezuje “pomoći” vojno i na sve druge načine Izrael ukoliko “Izrael bude primoran napasti Iran”.

Izrael već godinama prijeti napadom na Iran optužujući Teheran kako planiraju napraviti nuklearno oružje. Teheran odbacuje ovakve optužbe te ističu kako Iran planira nuklearni program koristiti isključivo u mirovne svrhe. Dok Izrael prijeti Iranu, poznato je kako Izrael posjeduje između 200 i 400 nuklearnih bojnih glava, no – za razliku od Irana – Izrael nije potpisnica Pakta o neproliferaciji te odbija pozive međunarodne zajednice da to postane.

 

Exit mobile version