Izložbom slika “15. juli, odbrana demokratije”, obilježena godišnjica pokušaja vojnog udara u Turskoj

Povodom pet godina od pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj u novopazarskom muzeju “Ras”, otvorena je izložba “15. juli. – odbrana demokratije”. Izložbu su organizovali Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru i muzej “Ras”.

Učenjem dove za šehide i uz podsjećanje na događaje u noći 15. jula 2016. godine, naglašeno je da su se tada širom Turske pojavili milioni heroja koji su na poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana odbranili svoju zemlju. Otvarajući izložbu u muzeju “Ras”, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol, zahvalio je narodu Sandžaka što su i oni u noći 15. jula  2016. godine izašli na ulice svojih gradova i poslali poruku podrške i dove za svoju tursku braću i sestre.

“Šehidilo je te noći više od 250 mojih sunarodnika i mi se sada dovom njih sjećamo. Puno toga smo izgubili te noći ali se narod dodatno ujedinio i stao u odbranu zemlje na poziv našeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Tokom pokušaja vojnog puča mi smo učvrstili i naše odnose sa braćom u Sandžaku koji su sa ulica slali poruke podrške i osude  pokušaja vojnog udara. Na tome smo zahvalni svojoj braći u Sandžaku.  Zajedno se gledajući u izložene fotografije prisjećamo kakav je sramni čin bio isplaniranin ali je zahvaljući našem narodu i herojima turske to spriječeno”, rekao je Bašol.

Direktor novopazarskog muzeja “Ras”, Fuad Baćićanin, rekao je da se izložbom, ali i obilježavanjem godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, čuva sjećanje na slobodarski duh i poduhvat turskog naroda.

Otvaranju izložbe u Novom Pazaru prisustvovali su predsjednica Skupštine Novog Pazara Anela Šemsović Halilović, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegovi saradnici, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, muftija sandžački i njegov zamjenik Senad ef. Halitović i Muhamed ef. Demirović kao i predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

A. N.

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO