IZGUBIO BITKU! EKSKLUZIVNO: Dodik poništio rezultate referenduma o Danu RS

Predsjednik RS Milorad Dodik, sve su prilike, sam je poništio rezultate održanog neustavnog referendum o Danu RS u ovom entitetu, tako što nije objavio rezultate referenduma u formi izvještaja u Službenom glasniku RS, saznaju Vijesti.ba
Naime, kako je navedeno u članu 5 Odluke o konstatiranju rezultata republičkog referenduma, “rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatiranja rezultata referenduma.”

Rezultati referenduma su ovom odlukom konstatirani 11. oktobra 2016. godine, ali oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u zadanom roku.

Pravni stručnjaci tvrde da bez objavljivanja izvještaja referenduma nema, jer nije objavljen u roku zadanom od samog zakonodavca. Tako referendum pravno ni ne postoji. To u konačnici predsjedniku RS suštinski u određenom smislu olakšava poziciju pred Tužilaštvom BiH. No s druge strane treba imati u vidu da se Dodik oglušio o Odluku Suda o zabrani provođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njagovom prvođenju.

Dakle, kako je već proteklo 18 dana od zakonskog roka za objavu izvještaja o referendumu u Službenom glasniku RS provedeni referendum se može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnijenja u manjem bh. entitetu.

Inače, kako nezvanično saznajemo, OHR je čekao objavu ovog izvještaja u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage. Dodika su o tome navodno obavijestili njegovi izvori u PIC-u što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za ovaj scenarij.

Inače, višemjesečno nadmudrivanje, politička kriza, verbalni sukobi unutar RS, ali i cijele BiH, na kraju se svelo na sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH tako što je Skupština RS usvojila potpuno novi zakon koji više ne poznaje proslavu Dan RS kao krsne slave.

Prethodno navedene činjenice, kao i one o neodržavanju ranije najavljenih referenduma o Sudu i Tužilaštvu BIH jasno govore da su sve aktivnosti bila samo manipulacija aktuelne vlasti u RS.58400df7-b4d0-4ccb-b97b-1fb00a0a0a80-glasnik-foto-previeworg

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO