Izgradnja brana na reci Raški uz pomoć Vlade Švajcarske

Zan Luk Os

Danas su Grad Novi Pazar posetili gospodin Žan Luk Oš, zamenik šefa misije ambasade Švajcarske u Srbiji i Izabel Periš, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i predstavinci EuProgresa i tom prilikom se sastali sa zamenikom gradonačelnika g-dinom Nikolom Jolovićem i saradnicima. Povod ovog sastakna bilo je uručivanje Glavnog projekta antierozivne zaštite sliva reke Raške, ali i odlična prilika za razmenu iskustava.

poseta_svajcaraca_01

Pomoćnik gradonačelnika, gospodin Faruk Suljević izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo zbog doniranja Vlad Švajcarske i Evropske unije preko programa EuProgres. Istakao je izuzetnu saradnju koje Gradska uprava ima sa kancelarijom Progresa u Novom Pazara, ne samo u pogledu finansijske pomoći, već i svakodnevnoj logističkoj pomoći prilikom sprovođenja projekata. Izrazio je očekivanja da će Vlada Švajcarske u budućim projektima prepoznati potrebe mladih u Novom Pazaru, koji čini najveći deo populacije, i obezbediti sredstva za poboljšanje uslova u školama, vrtićima i uopšte objektima koje koriste mladi.

poseta_svajcaraca_02

Gospodin Žan Luk bio je zainteresovan za politička pitanja izrazivši svoje prijatno iznenadjenje atmosferom u Novom Pazaru, gde se, kako je sam rekao, osećao prijatno i sigurno. Nakon razgovora sa zamenikom gradonačelnika, gospodinom Jolovićem o zajdeničkom životu naroda u Novom Pazaru, zaključili su da dobra osnova za stabilnost postoji, ali je neophodno da se poboljša finansijska situacija.

Govoreći o implementaciji projekata, Gđa Izabel Periš istakla je da gradovi mogu ostvariti svoje izuzetne ideje kroz dobre projekte i da Švajcarska agencije za razvoj i saradnju vidi tri pravca u kojem bi ona mogla da se razvija – kroz borbu za odobrenje nastavka programa Progres u Briselu, kroz otvaranje novih prilika u vidi predpristupnih fondova u slučaju dobijanja datuma za pregovor pristupanju Evropskoj uniji i kroz privatni sektor.

poseta_svajcaraca_06

Zajednički zaključak je da je ono što je neophodno za investicije jeste stabilnost koja se u mnogome narušava iskrivljenom lošom slikom o Novom Pazaru koja se plasira u medijima. Gospodin zamenik ambasadora dao je obećanja da će učiniti sve što je u njegovoj moći da prenese pozitivne utiske o Novom Pazaru svom okruženju. Žan Luk Oš na kraju je zaključio da je prava svrha posete bila upravo da se shvati vizija koju Novi Pazar ima i da je ona jako bliska viziji koju ima Švajcarska.

 
 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO