Naslovna Vijesti Politika Izglasana nova Vlada

Izglasana nova Vlada

izglasana-nova-vlada

Politika Vesti  Izglasana nova Vlada 26/10/202227 Views Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije, a time je počeo i zvanicno da im tece mandat. Sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vucic. Nakon što je položila zakletvu pred poslanicima, sa članovima svog kabineta, Ana Brnabić je započela svoj treći mandatar na čelu Vlade Srbije, koja će imati 25 resora i tri ministra bez portfelja.

Ko su ministri buduće Vlade.

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu

Od 2008. godine, kada je prvi put biran za odbornika u Skupšitini Grada Beograda do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

U septembru 2012. godine imenovan je na funkciju generalnog direktora Javnog preduzeća “Pošte Srbije”, koju je obavljao do avgusta 2016. godine.

Od avgusta 2016. godine obavljao je funkciju ministra bez portfelja zadužeeog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, a u godinu dana kasnije, pokrenut je program obnove zadrugarstva, u okviru kojeg je od 2017-2022. u Srbiji osnovano 1.100 novih zadruga, a podsticajnim sredstvima pomognut rad 207 zadruga.

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Na čelu novog ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biće dr Jelena Begović, koja je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Od 1998. godine zaposlena je na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu.

Od 2014. godine je na poziciji direktora tog Instituta.

Objavila je više od 60 naučnih radova u vodećim međunarodnim časopisima i aktivan je član brojnih naučnih udruženja.

Od 2011. godine predstavlja Srbiju u Bordu guvernera – upravljačkog tela Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i Biotehnologiu, osnovanog od strane UN.

Mihailo Jovanović – ministar informisanja i telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji, gde je postao i magistar elektrotehničkih nauka.

U Pošti Srbije je bio direktor odgovoran za IT i elektronske komunikacije, gde je doprineo osmišljavanju i implementaciji novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgadnji regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogadu, Novom Sadu i Nišu.

Bio je direktor Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od njenog osnivanja.

Dubravka Ðedović – ministarka rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i magistrirala finansije i menadžment na SDA Bokoni Univerzitetu u Milanu i UCLA Anderson školi menadžmenta u Los Anđelesu.

Za člana Izvršnog odbora Komericijalne banke postavljena je u decembru 2021. godine, a pre toga je bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

Pre te funkcije bila je u sedištu EIB u Luksemburgu menadžer za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i zadužena za projekte u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa.

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Od 2007. godine bio je zaposlen u porodicnom preduzeću ””Mona””, a od 2016. je bio na poziciji predsednika kompanije ””Mona Hotel Management””.

Momirović je bio ministar građevinstva, saobraćaja i infrastrukture od 2020. godine.

Irena Vujović – ministarka zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović diplomirani je ekonomista – master.

Od 2014. do 2016. godine bila je pomoćnica gradonačelnika Beograda za oblast društvenih delatnosti.

Za predsednicu Gradske opštine Savski venac izabrana je 2016. godine, a za ministarku zaštite životne sredine 2020. godine.

Rade Basta – ministar privrede

Ministar privrede Rade Basta je diplomirao na fakultetu Fizičke kulture na Univerzitetu u Novom Sadu i završio master studije ekonomije na Univerzitetu Privredna akademija.

Funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obavljao je od 2016. do 2018. godine.

Od septembra 2018. obavljao je dužnost direktora JKP ””Beogradske elektrane””.

Jelena Tanasković – ministarka poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković završila je studije ekonomije i radila je u NLB banci.

Od 2017. godine je bila gradski sekretar za finansije, a od juna 2018. državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Imenovana je 2020. za državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine i bila zadužena za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju.

Husein Memić – ministar turizma i omladine

Ministar turizma i omladine Husein Memić je završio master turizma i ugostiteljstva i Fakultet za fizičku kulturu.

Direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru od 2012. godine.

Potpredsednik je Sandžačke demokratske partije.

Marko Blagojević – ministar za javna ulaganja

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević pohađao je Petu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu.

Jedan je od osnivača CeSID-a i bio je član Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo.

Od 2014. je bio direktor novoosnovane Vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, a 2015. je imenovan za direktora nove Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Ministri bez portfelja – Novica Tončev, Edin Ðerlek i Ðorđe Milićević

Novica Tončev je bio predsednik Opštine i Skupštine opštine Surdulica.

Za narodnog poslanika biran je od 2014. do 2022. godine, kao kandidat SPS. Za ministra je prvi put izabran 2020.godine, dobivši zaduženje za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Edin Ðerlek je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja. Završio je Institut za arapski jezik na Univerzitetu “Abu Nour” u Damasku kao i Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsek šerijatsko pravo.

Ðorđe Milićević je narodni poslanik od juna 2008. godine. U sazivu od 2020. do 2022. bio je zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i zamenik predsednika Odbora za alministrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i član Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije.

Član je Socialističke partie Srbije od 1996. godine.

Izvor:Tanjug

Podeli

Exit mobile version