Izetbegović : U svijetu se i dalje dešavaju genocidi poput onog u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da se u svijetu i dalje dešavaju genocidi poput onog u Srebrenici i da su se strahote u prošlosti desile u Ruandi i Bosni, a danas se dešavaju u nekim dijelovima islamskog svijeta.

Izetbegović je istakao da je čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici važno za čovječanstvo, jer se u protivnom takve strahote mogu ponoviti i negdje drugo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da će na ovogodišnjoj komemorativnoj ceremoniji 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari biti ukopano još 175 žrtava genocida. Podsjetivši da će se iduće godine navršiti 20 godina od genocida u Srebrenici, Izetbegović je kazao da će u tom okviru biti organizovani razni programi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi.

“U svijetu se i dalje dešavaju genocidi poput onog u Srebrenici. Danas su ratovi mnogo strašniji, jer je oružje mnogo moćnije”, rekao je Izetbegović.

“U svijetu se i dalje dešavaju genocidi poput onog u Srebrenici. Današnji ratovi se vode sa još razornijim oružjima, pa su i posljedice zastrašujuće. Zastrašujuće stvari koje su se u prošlosti desile u Ruandi i Bosni, danas se dešavaju u nekim dijelovima islamskog svijeta. Šta mi možemo uraditi? Moramo raditi na zaustavljanju ratova. Jasno je da Ujedinjene nacije i drugi nemaju dovoljno odlučnosti. Najjače države svijeta imaju najveće odgovornosti za dešavanja u svijetu”, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović se takođe dotakao izraelsko-palestinskog pitanja i najnovijih napade na Gazu i pri tom kazao: “Svijet se počeo navikavati na nasilje Izraela. Gaza je godinama meta stravičnih napada”.
Izetbegović je istakao važnost hitnog iznalaženja rješenja dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog pitanja kako bi palestinski narod što prije počeo živjeti u miru.

Izetbegović je komentirao i predstojeće predsjedničke izbore u Turskoj, rekavši: “Uvjeren sam da će Turci izabrati najboljeg kandidata, a oni znaju ko je to”.

Bakir Izetbegović se osvrnuo i na predstojeće opće izbore u BiH i podsjetio da će biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BIH. “Moja stranka (Stranka demokratske akcije) odlučila je nastaviti sa mnom. Protekle četiri godine su bile uspješne. Nadam se da će i četiri naredne biti uspješne”, zaključio je Izetbegović.

Sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO