Naslovna Vijesti Politika Izetbegović: U Srbiji sazreli lideri koji priznaju suverenitet BiH

Izetbegović: U Srbiji sazreli lideri koji priznaju suverenitet BiH

Novi Pazar – Sarajevo – Bakir Izetbegović , član Predsjedništva BiH, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako Dejtonski sporazum treba mijenjati, a posebnu šansu za to vidi u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Predavanje Milorada Dodika na beogradskom Pravnom fakultetu, u kojem Republiku Srpsku naziva državom i najavljuje raspisivanje referenduma, Izetbegović ocjenjuje kao predizborni trik, navodeći kako unutrašnji, ali ni vanjski faktori to ne bi dozvolili, uključujući i susjednu Srbiju.

bakirCD

 

Govoreći o skorašnjoj Dodikovij izjavi kako je Republika Srpska država i kako će kad-tad tamo biti održan referendum. Izbetbegović je kazao da se to može učiniti samo nasilno “Referendum o zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj teritoriji mogu obaviti samo svi građani Bosne i Hercegovine. To ne može raditi jedan entitet ili jedan dio Bosne i Hercegovine. Mogu se upustiti u nasilje ako krenu tim putem.

Član Predsjedništva BIH Izetbegović o odnosima u regionu kaže da je  to, možda, najbolji dio priče. “Dolaze smirujući impulsi i iz Zagreba i iz Beograda. Mogu reći da sam tu zadovoljan i sa onim što sam ja sa svoje strane doprinijeo da to bude ovako.

“Naročito sa jednim obrtom kojem smo svjedočili prošle godine u Srbiji. Imali smo loše poruke gospodina Nikolića, ovakve kao i Dodikove, da imaju dvije srpske države na Balkanu, i onda jedan obrat. Možemo govoriti o jednoj sazreloj ekipi lidera u Srbiji koja na pravi način tumači i artikulira interese Srba, a pravi način je da se prizna suverenitet Bosne i Hercegovine, da se stvore još korektniji odnosi sa Bosnom i Hercegovinom i sa svim susjedima, a ne da se prave problemi” zaključio je Izetbegović.

izvor. RSE. Sandžakhaber

 

 

Exit mobile version