Naslovna Vijesti Izetbegović: Nikolić, Dačić i Vučić sazreli srpski nacionalisti

Izetbegović: Nikolić, Dačić i Vučić sazreli srpski nacionalisti

U emisiji na televiziji FACETV predsednik predsedništva BIH Bakir Izetbegović izneo je delove razgovora između njega i predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kojim je nedavno imao sastanak u Beogradu pre trilateralnog sastanaka koji se održao u Ankari.

bakirCD
Bakir Izetbegović facetv

“Nikoliću sam rekao ono što sam u Sarajevu najavio a to je da je potrebno da se suoči sa činjenicama o prošlosti BIH i o ustavnom i pravnom poretku BIH. Prije svega da na Balkanu nemaju nikakve dvije srpske države i da ih nikada neće ni biti, da u BIH nema srpske države, to sam mu rekao direktno u lice i to sam sve posle ponovio na press konferenciji tvrdi Izetbegović.

Nakon toga rukovao sam se sa predsednikom Nikolićem i dobio jednu ljudsku i državničku reakciju sa njegove strane.

Detalje privatnog razgovora Izetbegović je izneo u emisiji FACE TV na kojoj je gostovao kod Senada Hadžifejzovića i dodao da je predsednik Nikolić prihvatio činjenicu da su užasni zločini učinjeni u BIH i da je eks Jugoslavija odnosno Srbija učestvovala u njima, ali da je pokušavao relativizirati stvari u smislu da je bilo zločina i sa druge strane i slično. “Međutim ono što smo u finalu dobili je njegovo izvinjenje u odnosu na Srebrenicu, dramatično, a koje je na neki način onda izazvalo reakcije u Banjaluci.”

On je kazao da mu je Nikolić rekao da su za njega u BIH svi jednaki  i da su građani BIH.

“Za Nikolića svi Bosanci rekao mi je da će učiniti sve da se izuzetni odnosi naprave, da ćemo zajedno otići na trilatralu koja se održavala u Ankari”.

Komentarišući Nkolićev zaokret u politici Izetbegović je rekao da su “Nikolić i Dačić i Vučić sazreli srpski nacionalisti” dodajući da  čitav region sazreva, i oni u Hrvatskoj i ovi u Srbiji čemu svedoči i intervju Vučića da “Srbi treba da progledaju” i dodao da su svi progledali izuzev Milorada Dodika za koga je rekao da je zakasneli velikosrbin.

Izetbegović je dodao da je na trilaterali u Ankari predsednik Turske Abdulah Gul kritikovao javno stavove koje zastupa Milorad Dodik u prisustvu Tomislava Nikolića ali je rekao da je Nikolićev stav po tom pitanju izostao.

Exit mobile version