SARAJEVO – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primo je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića. U otvorenom i prijateljskom razgovoru Izetbegović se zanimao o uvjetima u kojima radi i djeluje Islamska zajednica.

Kavazović
Kavazović

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, posebno u povratničkim džematima. Razgovarano je i o ugovoru između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine o kojem su u toku pregovori nadležnih komisija Islamske zajednice i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Iznesena je zajednička ocjena da je u interesu Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice da se ovi pregovori što prije okončaju kako bi se potpisao ugovor kakav je već potpisan između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve i između Bosne i Hercegovine i Katoličke crkve”, navodi se u saopćenju i dodaje da su Izetbegović i Kavazović razgovarali i o popisu stanovništva, položaju bošnjačkih povratnika u entitetu Republika Srpska, a razmijenjena su i mišljenja o situaciji u Egiptu, Siriji i drugim aktuelnim dešavanjima u islamskom svijetu.

Izetbegović i Kavazović su najoštrije osudili jučerašnji napad na porodičnu kuću Saliha Nožinovića u centru Zvornika, kao i raniji napad na Bošnjake u Zvorniku prilikom njihovog odlaska na bajram-namaz, zatraživši od policijskih i pravosudnih institucija u entitetu Republika Srpska da uhapse i kazne počinioce ovih napada.

“Pozvali su organe i institucije entiteta Republika Srpska da obezbijede sigurnost i zaštite živote, imovinu i druga ustavom zagarantovana prava bošnjačkih povratnika u tom entitetu”, saopćeno je.

Kavazović je upoznao Izetbegovića sa nedavnom posjetom Imigracionom centru Bosne i Hercegovine.  Dvojica sugovornika su se složili da se osobama koje su pritvorene u tom centru moraju osigurati sva prava koja su im zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

„Bosna i Hercegovina je demokratska država koja mora da funkcioniše u skladu sa ustavom i zakonom. Ako u razumnom vremenskom roku nije moguće pronaći neku sigurnu zemlju u koju Imad al-Husin može biti deportovan, onda on treba da bude pravično procesuiran ili pušten na slobodu“, zajednički su ocijenili Izetbegović i Kavazović.– Osuda nasilja nad građanima Egipta –

Izetbegović i Kavazović su najoštrije osudili nasilje egipatskih sigurnosnih snaga nad građanima Egipta, pozivajući na poštivanje demokratske volje egipatskog naroda.

Kako se navodi u saopćenju iz ureda člana Predsjedništva BiH, tokom sastanka Izetbegovića i reisa Kavazovića najoštrije je osuđena upotreba hemijskog oružja u Siriji, uz ocjenu da je “poražavajući neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi tiraniju režima Bashara al-Assada i iznađe rješenje kojim bi se okončala ljudska tragedija u Siriji”.

“Ističući da sirijskom narodu treba dati priliku da na slobodnim izborima izrazi svoju volju i odluči o budućnosti svoje zemlje, naglasili su da muslimanski lideri imaju izričitu vjersku obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave međumuslimanske sukobe”, navodi se u zajedničkom saopćenju sa sastanka.

– Popis stanovništva od vitalnog značaja za Bošnjake –

Izetbegović i Kavazović su ocijenili i da je predstojeći popis stanovništva u BiH, od 1. do 15. oktobra, od vitalnog značaja za bošnjački narod te pozvali sve relevantne faktore u bošnjačkom narodu da ujedine snage na pripremama za popis stanovništa.

„U vremenu kada se pred njim nalaze veliki izazovi, kakav je popis stanovništva, bošnjačkom narodu je potrebno političko i duhovno jedinstvo za ostvarivanje njegovih vitalnih interesa“, zaključili su Izetbegović i Kavazović.

(Vijesti.ba/AA)

1 KOMENTAR

  1. Izjave da je Basar al Asad rezimski predsjednk,da ga treba smjeniti,ili da je ponizavajuca stvar sto je propao plan evropske zajednice da ga smijene ustvari nastoje da opravdaju slanje terorista u tu zemlju da ruse vlast jer im se asad ne svidja,ustvari narusavaju ugled Bosnjka a takodje I MuslimNa u Bosni.jer po tome cetnici su imali potpuno pravo da nas ubijaju jer se ni njima nije svidjalo da zive u Bosni

Comments are closed.