Izetbegović: I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

603

Bošnjački član Predsedništva BIH Bakir Izetbegović izjavio je da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović treba da brine o stanju u sopstvenoj državi, a da brigu o BiH prepusti njenim političarima.

“I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbegavali da takve pojave komentarišemo. Nadam se da će predsednica Grabar Kitarović ubuduće postupiti tako i brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu o našem”, rekao je Izetbegović za Fenu, novinsku agenciju Federacije BiH.

On je naveo da se sa sirijskog ratišta vratilo 46 osoba iz BiH, a ne “par hiljada” kako je kazala hrvatska predsednica, i dodao da u prošloj godini nije zabeležen nijedan odlazak iz BiH na strano ratište.

“Naše službe bezbednosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmenjuju podatke i iskustva sa nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj”, istakao je Izetbegović.

On je na sastanku s ambasadorima zemalja članica Saveta za implementaciju mira (PIK) konstatovao napredak BiH na njenom putu integrisanja u Evropsku uniju, mogućnost aktiviranja MAP-a i napredak u primeni Reformske agende.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o korupciji, nasilnom ekstremizmu, odlasku mladih iz BiH, referendumima i odlikovanjima za osobe optužene za ratne zločine u RS, kao i o blokadama parlamenta Federacije BiH, neodržavanju izbora u Mostaru i Stocu, pravosudnom sistemu i budućnosti OHR-a.

Izetbegović je kazao i da je posebno obratio pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS sa pritiskom koji se vrši da bi se okončao mandat OHR-a i iz Ustavnog suda uklonile inostrane sudije.

izvor: N1