Izbori za BNV: Bošnjaci u tri kolone

Za sada je izvesno da će Bošnjaci na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) izaću u tri kolone, koje predvode političke partije.

Republička izborna komisija do danas je proglasila ukupno 16 lista za izbore za savete manjina, među kojima su tri bošnjačke, “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka Pravde i pomirenja – dr Misala Paramenović” i “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“.

Iako do održavanja ovih izbora ima nešto manje od dva meseca dobri poznavaoci ovdašnjih prilika ne očekuju četvrtu bošnjačku listu, iako su pojedini mediji objavili informaciju da bivši predsednik BNV Esad Džudžo razmišlja o formiranju nezavisne ekspertske liste.

BNV ima 35 vijećnika, koliko i sve tri liste imaju kandidata iz sandžačkih gradova, koji su uglavnom društveno aktivni i većinom poznati ovdašnjoj javnosti.

Prvu listu predvodi potpredsednik SDP i direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić, a drugu potpredsednica SPP i univerzitetska profesorica Misala Pramenković.

Na čelu treće liste je visoki funkcioner SDA Sandžaka i doktor filoloških nauka Fuad Baćićanin, a lider te partije Sulejman Ugljanin rekao je ranije da je dao ovlaščenje da njegovo ime koriste kao zaštitni znak, ali da on nije na listi kandidata za buduće vijećnike.

Memić i Pramenković su ranije za portal Free media rekli da je BNV potrebno potpuno depolitizovati i predati ljudima koji dobro rade svoj posao i koji su najbolji u različitim oblastima.

Međutim, Ugljanin za naš portal kaže da političke stranke vode partijsku politiku, a da BNV vodi bošnjačku nacionalnu politiku.

“Velikosrpska ideologija bi želela da mi imamo pravo samo na jezik, pismo, informisanje, kulturu i obrazovanje. Zakon o nacionalnim manjinama je jasan, nacionalna veća se bave i odlučuju o svim pitanjima koja su neposredno vezana za status, položaj naroda, kao i sva druga individualna i kolektivna prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije i zakonima. Znači, možemo sve, samo ne možemo da pravimo vojsku i policiju”, rekao je Ugljanin.
Predstavnici sve tri liste obećavaju da će voditi fer, poštenu, korektnu i pomiriteljsku kampanju, a Ugljanin otkriva da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od bošnjačkih političara nedavno na sastanku u Beogradu tražio jedinstvo i saradnju u interesu Bošnjaka.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.

Tada će na neposrednim izborima biti izabrani članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati predstavnike putem elektorske skupštine.

A.Bajrović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO