Izbori, kandidature i biračka mesta

Novi Pazar – Rok za podnošenje kandidatura za učešće na izborima za predsednika Srbije istekao je u ponoć. Republičkoj izbornoj komisij je prijavljeno 12 kandidatura a sedam je već potvrđeno. Na teritoriji Srbije može se glasati na 8.253 biračka mesta, od kojih je 96 na području grada Novog Pazara. Građani koji žele da izvrše uvid u birački spisak, radi eventualnih izmena, mogu to učiniti sve do 17.marta, odnosno do zaključenja biračkog spiska.

Zaključno sa današnjim danom u jedinstveni birački spisaka upisano je 85.781 građanin, odnosno građanka, koji svoje biračko pravo 2.aprila mogu iskoristiti na 96 izbornih mesta u Novom Pazaru. Uvid u birački spisak može se izvršiti neposredno I elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sve do 17.marta. Međutim, sudeći po broju onih koji se javljaju nadležnoj službi Gradske uprave interesovanje Novopazaraca za uvid u birački spisak, manje je u odnosu na predhodne izbore.

Vođa grupe za birački spisak u Novom Pazaru Jusuf Melajac objašnjava da građani obično veće interesovanje pokazuju kada su u pitanju parlamentarni izbori. On dodaje da je I broj Novopazaraca koji će glasti u inostranstvu, takođe manji. Za glasanje u inostranstvu, birački spiskovi su zaključeni i kako je utvrdila Republička izborna komisija, biće otvorena 53 biračka mesta u 32 zemlje.

Republičkoj izbornoj komisiji u predviđenom roku prijavljeno je 12 kandidatura, od kojih je 7 već potvrđeno. RIK je proglasila kandidature lidera SNS Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Saše Jankovića, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana “Za Srbiju bez straha” i lidera radikala Vojislava Šešelja. Proglašene su i kandidature Vuka Jeremića, koga je predložila Grupa građana “Moramo bolje”, predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, predsednika ‘’Dosta je bilo’’ Saše Radulovića i kandidatura Aleksandra Popovića iz Demokratske stranke Srbije.

Za izbore za predsednka Srbije su se prijavili i: kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, lider LSV Nenad Čanak, Luka Maksimović zvani Ljubiša Preletačević Beli, kao i Predrag Vučetić iz Kruševca.

O validnosti njihovih prijava odlučiće RIK u zakonom propisanom roku, a redosled kandidata na izbornom listiću biće određen javnim žrebom 17. marta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO