Naslovna Vijesti Iz Velenja startao biciklistički maraton do Srebrenice

Iz Velenja startao biciklistički maraton do Srebrenice

SREBRENICA – Iz Velenja u Sloveniji jutros u 6 sati krenula su 19 biciklista na maraton do Srebrenice. Organizator, Klub ekstremnih sportova šire regije Slovenije iz Velenja želi ovim biciklističkim maratonom iskazati pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Biciklistički maraton Velenje – Potočari se vozi na trasi dužine 791 kilometara, a planiramo da u Potočarima budemo 11. jula – izjavio je jutros za tv 1 Slovenija jedan od učesnika maratona i organizator Husein Dedić i dodao da biciklisti već voze prvu etapu do Karlovca.

U znak sjećanja na prijeratne rudare Rudnika lignita iz Velenja u Sloveniji koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici na ovaj maraton je krenulo deset biciklista iz svih dijelova Slovenije. Uglavnom su to biciklisti čije porijeklo je iz BiH. Najmlađi sudionik maratona ima 41., a najstariji 72. godine.

Put od 791 kilometar namjeravaju preći za šest dana vožnje. U nedjelju će se sjediniti u Bihaću sa učesnicima biciklističkog maratona iz cijele Evrope i zajedno krenuti ka Srebrenici, gdje će prisustvovati dženazi i ukopu žrtava genocida u Srebrenici 11. jula.

(Vijesti.ba)

Exit mobile version