Naslovna Vijesti Iz Tešnja put Srebrenice krenule dve kolone mladih

Iz Tešnja put Srebrenice krenule dve kolone mladih

I ove godine u mjesecu julu Tešanj živi u znaku podsjećanja na srebrenički genocid. Na tešanjskoj Gradini, gdje je ovih dana upriličeno više manifestacija posvećenih stradanju Srebrenice, istkanut je transparent s porukom da se ne zaboravi Srebrenica. Prije šest godina grupa mladića iz naselja Trepče kod Tešnja organizovano je krenula put Srebrenice i Potočara, a tradiciju nisu iznevjerili ni ove godine. Komšije i prijatelji su ih ispratili na put dug blizu 250 kilometara. Najmlađi od 12 ovogodišnjih učesnika marša ima 16 godina.
– Došao sam iz Švicarske da se priključim Maršu s porukom ‘Srebrenica – nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi’ – kaže Muamer Dedukić iz Švicarske.
-12 učesnika Marša ide u Potočare. Da klanjamo dženazu i da damo podršku svim majkama, svim roditeljima koji su izgubili svoje najmilije – riječi su Senada Hasanbašića, vođe Marša mira iz Trepča.
Jutros su građani Tešnja put Potočara ispratili 16 mladića.
– Nas raduje kada vidimo da u ovoj grupi nisu samo Tešnjaci. Ima Dobojlija, Teslićana i Maglajlija. To je izuzetno dobra stvar jer se proširilo i na druge sredine. Istina o Srebrenice se mora čuvati – kazao je Nerzudin Hajdarević iz Udruženja “Prosvjetitelj” iz Srebrenice.
– Glavna poruka Marša mira, na 20. godišnjicu genocida, je da pokažemo da nismo i nećemo zaboraviti – kazao je pred put Nihad Ćostović, vođa Marša Mira iz Tešnja.

Exit mobile version