IZ GENA SE VIDI KO JE PODLOŽAN KOVIDU: Istraživanje u Vinči pokazuje da genetski markeri ukazuju na mogući tok bolesti i procenu terapije

GENETSKI profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za obolevanje od kovida 19.

Takođe, genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što nam omogućava da delujemo preventivno, kako bi klinička slika bila blaža.

Ovo, za “Novosti”, kaže prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, govoreći o istraživanju na kome rade istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku ovog instituta. Njihovim istraživanjem, ističe naša sagovornica, doprinosimo novim saznanjima – koji su genetički parametri kod obolelih povezani sa težom kliničkom slikom i tako definišemo koje su osobe podložnije da razviju komplikacije.

– Naravno, neophodno je u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usled kovida, da bi procena rizika bila što preciznija – ističe ona. – Rezultati ovakvih istraživanja mogu značajno da pomognu i u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv kovida 19, a izuzetno je važno da Srbija ima svoje mesto u stvaranju novih saznanja u ovoj oblasti.

Ona ističe da Srbija nema podatke o detaljnoj genetičkoj strukturi svoje populacije i zato sada nije u situaciji da iskoristi već postojeće baze podataka, što mnogi u svetu rade.

Naglašava da samo Institut “Vinča”, u celoj Srbiji, ima kapitalnu opremu koja može da sprovede tu vrstu genetičke analize za našu populaciju.

– Imamo i znanje za takva istraživanja, kao i obučen kadar za eksperimantalni rad u svakoj fazi istraživanja – ističe ona.

Naučno-istraživački rad na ovom projektu trajaće oko 18 meseci a, kako kaže prof. dr Pajović, a prvi rezultati se očekuju osam do 10 meseci nakon započete realizacije projekta.

Inače, osim na ovom projektu, istraživači “Vinče” rade i na testiranju lekova protiv kovida 19 koji su već u upotrebi i to u saradnji sa kolegama iz Teksasa.

– Istraživanja koja će se raditi u okviru ovog projekta su zasnovana na inovacionoj kompjuterskoj metodologiji razvijenoj u Institutu “Vinča” – kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da će biti ispitana aktivnost postojećih lekova, tako što će ispitivati dejstvo na virus SARS-KoV-2 i njegov agresivniji mutant D614G.

– Pošto u našoj zemlji ne postoje eksperimentalni uslovi za ovo testiranje, ono će se obaviti u saradnji sa Nacionalnom laboratorijom za pretkliničke studije i Nacionalnom BSL3 laboratorijom Instituta “Galveston” Univerziteta u Teksasu koja je istovremeno i američka Referentna laboratorija za SARS-KoV-2 virus.

Izvor: Novosti

Foto: privatna arhiva

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO