IZ ČASA U ČAS: Poplave u Novom Pazaru (VIDEO)

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka u Novom Pazaru. Najteže je u naseljima Šutenovac i Trnava.

Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac.Problem prave i nabujali potoci.

“Usled obolnih padavina došlo je do izlivanja reka na nekim mestima u toku prethodne noći. Upozoravaju se građani da budu dodatno oprezni prilikom prelaska preko mostova, kao i da deca preko mostova idu uz obaveznu pratnju. Ekipe sa mehanizacijom već su na terenu. Štab za vanredne situacije će zasedati uskoro, a  o svim zaključcima javnost će uredno biti obaveštena. Telefonski broj na koji građani mogu prijaviti eventualne štete je 1985”, upozoreno je iz Gradske uprave tokom noći..

Ekipe sa mehanizacijom već su sa na terenu.

Tokom noći u pojedinim delovima grada bilo je problema i sa kanalizacijom, koja nije mogla da primi ogromnu količinu kišnice.

11:20 NOVI PAZAR UŽIVO:  Teška situacija u novopazarskom naselju Lug, javlja ekipa RTV Novi Pazar. Lokalni funkcioner i meštanin Luga Husein Memić ukazao na problem sadnje drveća u primarnom rečnom koritu. “Ovo drveće jeste lepo, ali u ovakvim situacijama postaje aleja velikih brana”, kazao je on.

Situaciju dodatno otežava drveće i rastinje zasađeno u samom koritu pa prema rečima meštanina tog naselja i loklanog funkcionera Huseina Memića i u ovom slučaju ljudski faktor ugrožava čitavo naselje.

Memić je apelovao na odgovorne da donesu odluku o zabrani sađenja visokog drveća i rastinja u samom koritu i na njemu, kako se ne bi ponovila situacija od pre nekoliko godina kada je više domaćinstava bilo ugroženo.

Visoko drveće i rastinje ukoliko se nađe u reci može napraviti veštačku branu ili se zaglaviti ispod mosta, objašnjava on, što bi dodatno otežalo situaciju.

11:00 NOVI PAZAR UŽIVO:  Kako reporterka RTV Novi Pazar Biljana Veljović izveštava iz naselja Postenje tamo su se reke izlile iz svojih korita i ugrozile obradivo zemljište. Prema njenim rečima ekipe Štaba su na terenu gde se situacija polako smiruje, jer kiša slabije pada. U industrijskoj zoni fabrike nisu ugrožene. Ona je prenela apel Štaba da roditelji nikako ne puštaju decu da sama prelaze preko mostova.

10:45 ZAVRŠENA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE:

Štab za vanredne situacije održao je sednicu zbog obilnih padavina koje su uzrokovale izlivanje reka u nekim delovima grada. Načenik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komadantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem obilazili terene u ranim jutarnjim časovima.

“Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, 1 km uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta”, rekao je Crnovršanin. On je naglasio da najveće problem stvaraju divlji mostovi, ted a su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja. Po najavama RHMZ nema najavćenih obilnijih padavina. “Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve krtitične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija.”, zaključio je načelnik.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osećaju nikakve problem u snadbevanju. Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće. “Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije.”, rekao je Brničanin.

10:00 UŽIVO: Vodostaj reka  znatno je veći u u samom centru grada, javila je reporterka RTV Novi Pazar Biljana Veljović. Ona je prenela upozorenje vozačima da oprezno voze preko mostova i u blizini rečnih korita, posebno u mestima gde su se reke izlile.

“Nisam do sada videla ovoliku vodu. Celu noć kiša je padala i grmelo je. Voda je došla do kuća”, rekla je za RTV Novi Pazar Ika Drobnjak.

Reporterka naše televizije kaže da rekom plovi smeće, ali i veliki balvani koji bi mogli da donesu nove probleme i oštete mostove.

10:00 POČELA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO