12:16

Delegacija Vlade KS u Potočarima: Podrška Memorijalnom centru Srebrenica ne smije izostati

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo (KS) danas su posjetili Memorijalni centar (MC) Srebrenica i položili cvijeće na mezarje Memorijalnog centra, gdje su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a zatim su održali sastanak sa direktorom Emirom Suljagićem.

Na sastanku se govorilo o trenutnim projektima Memorijalnog centra, među kojima je i projekat adaptacije dijela Upravne zgrade, čiji radovi uskoro počinju, a koji većim dijelom finansira Zavod za izgradnju KS u iznosu od 850.000 KM

11:37

Elvedin Pašić, prvi svjedok na suđenju Ratku Mladića u Hagu: Zaslužuje smrtnu kaznu

Elvedin Pašić prvi je od 592 svjedoka čiji iskazi su uvedeni u spise protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u dokaznom postupku tužilaca Haškog tribunala. Pašić je preživio strijeljanje više od 160 Bošnjaka u selu Grabovica kod Kotor Varoši u novembru 1992. godine. Među ubijenima su njegov otac i amidža.

Elvedin Pašić danas živi u Americi. Tri puta je svjedočio na haškim suđenjima srpskim čelnicima. Rođen je u većinski muslimanskom selu Hrvaćani kod Kotor Varoši, između Banja Luke i Travnika. Elvedin je s porodicom morao pobjeći iz svoje kuće kad su u junu 1992. srpske snage granatirale selo. Njegovim svjedočenjem tužilaštvo je željelo prikazati obrazac postupanja 1992. sa stanovništvom nesrpske nacionalnosti u dvadesetak općina u kojima je rukovodstvo bosanskih Srba preuzelo vlast.

Svjedočio je u Hagu o tim momentima:

„Kud vi balije idete?”, pitali su.

„U svoje selo Hrvaćane“, odgovorila je svjedokova majka u ime pedesetak izbjeglica.

„Tamo više nema ništa. Možete ići samo u Tursku, ovo je Srbija”, uzvratili su vojnici RS-a.

11:09

U Bratuncu podrška Ratku Mladiću

Noć prije izricanja presude u Hagu, u Bratuncu je održana projekcija dokumentarnog filma u znak podrške i zahvalnosti Ratku Mladiću, prenosi Birn BiH. Film o Mladićevom ratnom putu i podvizima zaslužuje posebnu pažnju bez obzira kakvu će presudu donijeti antisrpski sud u Hagu”, izjavili su ranije iz udruženja “Istočna alternativa”.

10:40

Brammertz: Optimistični smo da će biti potvrdjena kazna doživotnig zakona

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz je uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću izjavio kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem negiranja karaktera ratnih zločina u BiH, posebno genocida u Srebrenici.Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti sudije Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostepenu presudu”, izjavio je Brammertz.

10:15

Kod Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam žrtava

U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u opštini Kalinovik pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve. U ovoj masovnog grobnici, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba, čiji su ostaci pronađeni, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

09:37

Mašović: Očekujem presudu po svim tačkama optužnice

Očekujem da Mladiću bude potvrđena kazna doživotnog zatvora, izjavio je Amor Mašović, predsjednik Instituta za nestale osobe BiH koji je bio prisutan na pronalaženju i iskopavanju većeg broja, od hiljadu masovnih grobnica za koje je odgovoran Ratko Mladić. U iščekivanju konačne presude bivšem komsndantu vojske bosanskih Srba, kaže da očekuje i osudu za genocid u šest bh opština, za koje je prvostepenom presudom oslobodjen.

09:20

U Foči je počinjen genocid

Članovi Udruženja žrtava rata “Foča 1992.-1995”, sa nadom, ali i zebnjom očekuju ishod konačne presude za genocid i ratne zločine , Ratku Mladiću.Nadaju se da će biti osudjrn i za genocid iz optužnice počinjen u šest bh. opština između ostalh i Foču, za koji ga je prvostepeno vijeće oslobodilo. Tvrde da je u ovom gradu izvršen genocid. Više od 22 hiljade je protjeranih, ubijenih i silovanih. U Foči je za kratko vrijeme 1992. godine ubijeno 3 hiljade civila, za 627 osoba se traga.

09:00

U Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu danas će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske. Haški tribunal ga je 22. novembra 2017. godine prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a, ali ga je oslobodilo krivice za genocid u još šest bosanskih opština. Konačnu presudu, koja je zakazana za 15 časova, donijeće sudije Žalbenog veća. Apelaciono vijeće suda odobrilo je u petak zahtjev advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića da Mladića na izricanju presude, umesto njih, zastupa pravna savetnica Peta-Luiz Bagot.