ITALIJA: Rast zaraženih na nivou iz aprila

RIM – Broj zaraženih od Covida-19 u Italiji u poslednja 24 sata je skoro 3.000, što je na nivou iz aprila, kada je u zemlji bio na snazi karantin zbog koronavirusa.

Najviše zaraženih je u tri italijanske regije – Kampanja 401, Lombardija 393, Pijemonte 279.

Prema saopštenju Naučnog-tehničkog komiteta vlade, koji prati epidemiološku situaciju, zadnjih sedmica postojano raste i broj preminulih, a juce je od koronavirusa umrlo 27 osoba, broj hospitalizovanih je više od 3.200, a 52.000 zaraženih su u kućnoj izolaciji.

Zabrinutost zbog porasta zaraženih od Covida-19 izrazio je i predsednik države Serđo Matarela, koji je govorio povodom memorijalnog koncerta u čast italijanskog srednjevekovnog pesnika Dantea.

Broj novozarženih nije u vezi sa početkom nastave u školama, izjavila je ministarka za obrazovanje Lučija Azolina, koja je potvrdila da će, za sada, škole nastaviti sa direktnom, to jest nastavom u razredima.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova u regije je odaslan circular u kome se sugeriše striktna kontrola zaštitnih mera koje su na snazi, ali se regijama ostavlja da same odluče koje mere će doneti kao zaštitu od širenja Covida-19.

Iz krugova bliskih vladi najavljuje se, za narednu sedmicu, nova vladina mera za kontrolu širenja koronavirusa, a jedna je mogućnost da se na celoj nacionalnoj teritoriji uvede obaveza nošenja maski na otvorenom.

Mere koje donosi vlada u situaciji vanrednog stanja koje je jos na snazi, a uvedeno je zbog pandemije Covida-19, ne podležu odobravanju parlamenta.

Neke opozicione partije desnoga centra, pre svega “Frateli d”Italija” i “Liga”, protestuju, tvrde da su nove mere nepotrebne i traže “da vlada sluša mišljenje opozicije”.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO