RIM – U Italiji u poslednja 24 sata više od 40.000 novozaraženih od kovida-19, a broj preminulih je 550.

Iz vladinog tela koji prati epidemiološku situaciju, takozvanog naučnog-tehničkog komiteta, poručuju da je “blago opala prenosivost zaraze… 1.4, ali da je još rano reći da je to posledica novih vladinih mera”, prenosi dnevni list “Il Fato Kotidijano”.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca ocenjujue da se radi “o dobrom signalu ali da nas još čekaju meseci odricanja”, piše agencija Ansa.

Italijanska vlada je, da bi lakše pratila epidemiološku situaciju i ciljano uvodila mere ograničenja, podelila regije na tri zone, žutu, narandzastu i crvenu, u ovoj zadnjoj su ona područja gde je epidemiološka situacija najteža i gde se uvodi regionalni karantin.

Sa današnjim danom, od 20 regija njih 16 su u narandzastoj ili crvenoj zoni a to, prema naučno-tehničkom komtetu, znači da je “epidemijološka situacija na celoj nacionalnoj teritoriji veoma ozbiljna”.

U crvenu zonu je uključena, nakon gotovo mesec dana pregovaranja i južna regija Kampanja, kao i Toskana.

Predsednik Kampanje Vičenco de Luka je u svom redovnom obraćanju putem Fejsbuka optužio vladu da je zakasnila sa uvođenjem karantina u toj regiji i da je zato u poslednjih mesec dana u Kampanji “dramatično porastao broj zaraženih i preminulih”.

indeksonline.rs