RIM – U jednom danu u Italiji je 391 osoba preminula od zaraze kovidom 19, a među 292.500 testiranih, otkriveno je više od 15.000 novozaraženih osoba, prenosi agencija Ansa saopštenje ministarstva zdravlja.

Zbog širenja zaraze među učenicima i nastavnim osobljem u nekoliko regiona, Umbriji, Toskani i Abrucu, obustavlejna je direktna nastava za učenike.

Prvi takvi slučajevi zaraze zabeleženi su i u jednoj milanskoj opštini u Lombardiji, gde je otkriveno 59 zarazenuh đaka i nastavnika u jednoj školi.

Primećeno je da učenici više obolevaju od engleske varijante korona virusa, iako prema tvrdnjama epidemiologa Masima Galija, primarijusa milanske bolnice “Saco”, ne postoje dokazi da se engleski soj virusa brže prenosi među mladima.

U vakuumu između vlade u ostavci i nove koja još nije formirana, predsednici italijanskih regiona odlučili su da ostane na snazi zabrana među-regionalnog saobraćaja.

Takva odluka vlade u ostavci je na snazi do 15. februara, ali po svemu sudeći, nova vlada neće biti formirana pre tog datuma, da bi mogla odluku produžiti ili ukinuti.

Zdravstveni stručnjaci tvrde da epidemiološka situacija u Italiji još nije takva da bi se mogao, bez rizika širenja pandemije, otvoriti saobraćaj među regijama.

indeksonline.rs