Italija ide prema novom talasu, Bolonja i Modena u karantinu

RIM – U Italiji 347 preminulih od kovida-19, gotovo 21.000 novozaraženih u jednom danu, a procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih je u porastu i iznosi 5,8 odsto, izveštava agencija Ansa.

Savetnik predsednika regije Lombardija Gvido Bertolaso tvrdi da se Italija velikim koracima približava novom karantinu.

Za sada centralna vlada odbacuje takvu mogućnost i umesto zatvaranja cele nacionalne teritorije, primenjuje lokalne mere.

Predsednici pojedinih regija samostalno pooštravaju anti-kovid mere.

Bolonja i Modena, u regiji Emilija-Romanja, već narednih sati biti u karantinu.

Prema pisanju medija, situacija u ovim gradovima sve više podseća na početak pandemije, pre godinu dana, bolnički kreveti se bržo pune zaraženima.

Direktora bolnice “Santa Orsola” u Bolonji, Andrea Zanoni, tvrdi da su sadašnji pacijenti u odelenjima reanimacije mlađi, osobe u dobi između 40 i 60 godina, za razliku od prvog talasa zaraze kada su najugroženiji bili oni preko 80 godina starosti.

List “Il Fato kotidijano” prenosi rezultate istraživanja londonskog univerziteta, prema kojem se britanski soj virusa širi 40 do čak 90 odsto brže nego originali virus.

Šef odelenja za intenzivnu negu bolonjske bolnice, Daniela Di Luka, tvrdi da je i tok bolesti onih koji su zaraženi engleskim sojem brži i da se “u roku od nekoliko dana stanje pogoršava”.

Lekarka apeluje na građne da budu odgovorniji, da se pridržavaju mera.

“Naše snage su na izmaku, molimo kolektiv da nam pomogne”, poručuje doktorica Di Luka.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO