Italija i Slovenija BiH dostavljaju dokaze protiv Bilala Bosnića

SARAJEVO – Tužilaštvu BiH bit će dostavljena dokumentacija iz Slovenije i Italije kojom bi trebali dokazati da je Bilal Bosnić organizirao prebacivanje omladinaca iz regije u Siriju i Irak.

Tužilac Dubravko Čampara očekuje da će dobiti snimak Bosnićeva govora u Italiji u kojem je pozivao na džihad u Siriji i Iraku na strani “Islamske države”. Iz Slovenije se očekuju dokazi da je Bilal Bosnić organizovao odlazak dvojice njihovih državljana od kojih je jedan poginuo u Siriji, dok se drugi, nakon nekoliko mjeseci, vratio u Sloveniju. Prema ranije objavljenim podacima, slovenske obavještajne službe registrirale su jedan Bosnićev dolazak u Sloveniju.

Tužilaštvo BiH tvrdi i da je od 150 državljana BiH, koji su otišli da se bore u Siriji na strani radikala, poginulo njih 30. Posljednji zabilježen smrtni slučaj povezan sa Sirijom je slučaj Fatime Mahmutović iz okoline Srebrenika. Ona je poginula tokom potrage za dvojicom sinova koji su se prije godinu i po priključili vojsci. Bosnić se dovodi u vezi i sa radikalnom organizacijom u Beču, čiji je vođa ekstremni bečki imam. Ta organizacija prepoznata je kao glavna radikalna ćelija za organizaciju vehabijskih ispostava u regiji. On se smatra i jednim od organizatora vehabijske ćelije u Sloveniji, a sumnja se da je pokušao organizirati vehabijsku ćeliju u Hrvatskoj, ali mu to nije uspjelo.

Sud BiH je Bilalu Bosniću, Abdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji produžio pritvor za još dva mjeseca. Oni se uhapšeni u akciji „Damask“ zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizam, te javno podsticanje i vrbovanje na terorističke aktivnosti. U Tužilaštvu se detaljno spremaju za podizanje optužnice protiv njih petorice.

Bilal Bosnić se smatra nasljednikom Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče, odnosno vođom vehabijskog pokreta koji je formirao zajednice u Bihaću, Bužimu i Cazinu. Zanimljivo je da su pravosudni organi BiH Bosnića, između ostalog, željeli optužiti za poligamiju pošto su prilikom hapšenja u njegovoj kući zatečene četiri žene i 16 djece čiji je Bosnić otac. Međutim, Bosnićeve tri supruge su izjavile da su u njegovoj kući podstanari i prezentirale su ugovore o zakupu. Jedna je izjavila da je njegova supruga i to dokazala vjenčanim listom. Bosnić je inače u više navrata izjavio da ima četiri žene te da živi u skladu sa šerijatskim pravilima. Jedna od njegovih supruga čak je i kamenjem napala novinare.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO