Naslovna COVID 19 Italija: Apel naučnika, traže hitne mere

Italija: Apel naučnika, traže hitne mere

italija:-apel-naucnika,-traze-hitne-mere

RIM – Više od stotinu italijanskih naučnika različitih profesionalnih interesovanja uputilo je apel predsedniku i premijeru republike, u kojem izražavaju zabrinutost zbog svakodnevnog velikog povećanja broja zaraženih kovidom-19.

Oni u pismu navode da je, paralelno sa merama za očuvanje ekonomije i radnih mesta, neophodno sačuvati i pravo na individualno i kolektivno zdravlje građana, u skladu sa Ustavom.

“Neophodno je preduzeti hitne i efikasne mere, u roku od naredna dva ili tri dana, da bi se zaustavilo zabrinjavajuće širenje korona virusa, da ne bismo narednih dana žrtve kovida-19 brojali u stotinama dnevno”, piše u apelu naučnika koji su uputili hitnu poruku najvišim političkim instancama Italije.

Kako prenose italijanski mediji, među poptisnicima su najugledniji italijanski naučnici, između ostalih i predsednik Akademije nauka “Linćei” profesor Dzordzo Parisi.

Poptisnici su naučnici, univerzitetski profesori i članovi istraživačkih instituta, koji nisu direktno uključeni u donošenje mera protiv širenja covida-19, ali su, pred zabrinjavajućim rastom zaraze, odlučili da apeluju na vlasti da preduzmu hitne i odlučne mere za zaštitu zdravlja i života građana.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version