Istraživanje: Preminuli od kovida-19 imali virus u srcu

NJUJORK – Tri četvrtine preminulih od virusa kovid-19 imali su virus u srcu, pokazalo je najnovije istraživanje srčanog tkiva.

Kako je objavio američki naučni časopis Sajens (Science.mag) žrtve su imale abnormalne aritmije srca pre nego što su preminule.

Ova najnovija studija, navodi, se, nudi uvid u to kako bolest može da ošteti srce i kako određeni tretmani mogu da pomognu da se spreči fatalan ishod.

Naučnici su prikupili dovoljno dokaza o oštećenju srca kod pacijenata sa korona virusom, a pokazalo se da su pojedini pacijenti imali povišen nivo troponina, molekula koje se oslobađaju u krvi kada dođe do oštećenja srca.

Neki su dobili upalu srčane kese koja okružuje srce, a došlo je i do upale samog srca, međutim, nije jasno da li je ove probleme uzrokovao korona virus koji je napao srce direktno ili je sve posledica preaktivnog imunološkog odgovora.

Istraživanje je obavljeno u Opštoj bolnici u Mašačusetsu, na oko 1.000 komada srčanog tkiva, a vršilo se na više od 20 uzoraka od 41 pacijenta.

Kako se navodi, pokazalo se da je korona virus bio prisutan u 30 srca.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO