Naslovna COVID 19 Istraživanje mentalnog zdravlja školske dece u Zagrebu zbog stresa tokom epidemije

Istraživanje mentalnog zdravlja školske dece u Zagrebu zbog stresa tokom epidemije

istrazivanje-mentalnog-zdravlja-skolske-dece-u-zagrebu-zbog-stresa-tokom-epidemije

BEOGRAD/ZAGREB – Na stručnom skupu o očuvanju mentalnog zdravlja u prosveti u uslovima epidemije danas je najavljeno psihološko istraživanje medju decom koja su poslednjih meseci zbog toga izložena stresu.

Mada škole nisu žarišta prenošenja virusa što je ;utvrdjeno nedavnim ispitivanjem učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i osoblja zagrebačkih škola, potrebna je ;podrška u očuvanju mentalnog zdravlja dece i njihovih porodica.

To je danas rečeno na skupu o tome koji su priredile gradske službe za obrazovanje i zdravstvo, i Povereništvo Grada Zagreba za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih, prenela je agencija HINA.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu narednih nedelja biti sproveden “scrining” – “dubinsko snimanje” psihičkog stanja dece u osnovnim i srednjim školama.

“Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da posle katastrofa, u šta se mogu ubrojati i zemljotres i pandemija, proces ‘scrininga’ na probleme mentalnog zdravlja (…) omogućava ranu identifikaciju i usmeravanje najugroženije dece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći”, rekao je Igor Mikloušić, vodja tog projekta.

“Pravovremeno uočavanje promena kod dece, izazvanih proživljenim iskustvima, ključno je za pružanje podrške i prevenciju dubljih negativnih posledica na njihov razvoj”, kazala je Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike Grada Zagreba za zaštitu dece i mladih, prenal je Služba Grada za informisanje.

indeksonline.rs/beta

Exit mobile version