Istraživanja: Muslimani daju najviše u dobrotvorne svrhe, ateisti najmanje

Rezultati jedne britanske studije pokazali su da od svih religijskih skupina, pripadnici islamske vjeroispovijesti najviše učestvuju u dobrotvornim akcijama prikupljanja pomoći siromašnim i ugroženim kategorijama stanovništva, dok je učešće ateista u takvim akcijama znatno rjeđe.

foto.google
foto.google

Studija provedena među stanovnicima Velike Britanije različitih vjerskih opredjeljenja pokazala je da muslimani u prosjeku poklanjaju više novca u dobrotvorne i humanitarne svrhe nego pripadnici ostalih religija.

Anketa britanske agencije za istraživanje javnog mijenja ICM-a pokazala je da je u prosjeku svaki treći musliman, kršćanin i Jevrej donirao novac u dobrotvorne svrhe tokom 2012. godine.

Prema toj studiji, sljedbenici islamske vjeroispovijesti su u prosjeku donirali 567 dolara godišnje, dok su Jevreji drugi sa prosječnom donacijom od 412 dolara na godišnjoj osnovi. Prema istraživanju provedenom na više od 4.000 osoba u Velikoj Britaniji, pripadnici kršćanske vjeroispovijesti su donirali mnogo manje sume novca u dobrotvorne svrhe.

Protestanti su prošle godine u prosjeku donirali oko 308 dolara, a katolici oko 272 dolara. Rezultati istraživanja agencije ICM pokazali su da su ateisti prošle godine u prosjeku donirali najmanje novca, tačnije 177 dolara.

Ispitanici koji su učestvovali u pomenutom istraživanju odgovarali su na pitanje koliko novca su donirali u dobrotvorne svrhe tokom prošle godine. Međutim, u odgovore nije uključena kupovina obavljena iz dobrotvornih prodavnica, kao ni sponzoriranje određene osobe u dobrotvorne svrhe.

Rezultati navedenog istraživanja su u skladu sa posljednjim rezultatima ankete instituta Pew provedene nad 38.000 muslimana u 39 zemalja koja je pokazala da oko 77 posto muslimana učestvuje u dobrotvornim akcijama.

Također, statistički podaci portala “JustGiving.com” pokazuju da muslimani sve više učestvuju u internet akcijama prikupljanja pomoći potrebnima i najugroženijim kategorijama društvene zajednice.

“Naši podaci jasno pokazuju da pripadnici muslimanske vjerske zajednice sve više učestvuju u digatalnom prikupljanju pomoći za siromašne”, kazala je direktor portala “JustGiving.com” Zarine Kharas.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO