Istraga napada pejdžerima u Libanu se proširila na Bugarsku i Norvešku

Sigurnosni izvori su rekli da je Izrael odgovoran za eksplozije elektronskih uređaja u Libanu u kojima su poginuli deseci, a ranjeno više hiljada ljudi (photo: REUTERS/Mohamed Azakir)

Bugarska i Norveška su se u četvrtak našle u središtu globalne potrage za dobavljačem koji je Hezbollah opskrbio hiljadama pejdžera koji su ove sedmice eksplodirali u Libanu, zadavši velik udarac toj grupi.

 

Sigurnosni izvori su rekli da je Izrael odgovoran za eksplozije u utorak u kojima je poginulo 12 ljudi, ranjeno više od 2.300 te su podignute tenzije u sve većem sukobu između dvije strane, objavio je Reuters, a prenosi Hina.

Advokat Vladimir Kuzmanov, koji je rekao da predstavlja Nortu Global, bio je prisutan na adresi, no odbio je odgovoriti na Reutersova pitanja u četvrtak.

Sadržaj internetske stranice kompanije, globalnorta.com, izbrisan je u četvrtak. Stranica je ranije imala inačice na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku, a oglašavala je usluge savjetovanja, tehnološke integracije i zapošljavanja.

“Tražite li agilnu kompaniju da vam pomogne uspjeti ili da pronađe pravo tehnološko rješenje za vas? Ne tražite dalje”, pisalo je na internetskoj stranici koju je vidio Reuters prije nego što izmijenjena.

Njen osnivač Rinson Jose živi u Norveškoj, a odbio je komentirati pejdžere te prekinuo telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

 

Njegovi susjedi u tihom predgrađu Osla su rekli da ne znaju mnogo o njemu. Amund Djuve, šef kompanije DN Media, gdje Jose trenutno radi, za Reuters je rekao da zna za izvještaje te je upozorio policiju i obavještajne službe. Kazao je da je Jose na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

“Veoma ozbiljno shvatamo ove stvari”, rekao je Djuve.

Norveška obavještajna služba PST je kazala da je upoznata sa situacijom, no odbila je dalje komentirati.

Nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na vezu između kompanija Norta i DN Media.

Neodgovorena pitanja

Barsony-Arcidiacono iz BAC Consultinga, budimpeštanske kompanije koja je također povezana s prodajom pejdžera, napustila je svoj stan u mađarskom glavnom gradu u srijedu, rekao je za Reuters njen susjed. Vrata su joj bila odškrinuta u srijedu, no zatvorena u četvrtak ujutro, rekao je Reutersov izvjestitelj koji je bio tamo. Niko se nije javio na zvono.

Libanski sigurnosni izvor je za Reuters rekao da je Hezbollah mislio da naručuje pejdžere od kompanije Gold Apollo te da se proizvode u Aziji, a ne u Evropi.

Izvor je dodao da je Hezbollah smatrao da bi bilo mnogo lakše za izraelsku obavještajnu službu Mossad da djeluje u Mađarskoj.

“Moguće je da je Mossad osnovao evropsku kompaniju”, rekao je izvor.

Izvor: Al Jazeera Agencije

The post Istraga napada pejdžerima u Libanu se proširila na Bugarsku i Norvešku appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Istraga napada pejdžerima u Libanu se proširila na Bugarsku i Norvešku appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO