Istraga: Konaković gost “šefa bande” iz Sandžaka, povezalo ih prezime Zukorlić

Prije četiri godine u hotel Sej Sanžak kod Frankfurta upali su pripadnici njemačke specijalne policije. Tog maja 2018. godine, zbog organiziranog kriminala uhapšen je vlasnik hotela Ferhan Sejdović. Njemački mediji će ga označiti kao šefa bande koja je švercala radnike i prala novac. Kod njega je tada pronađeno 160 hiljada eura keša i dva komada oružja.

U julu 2022. godine Ferhan Sejdović je sjedio u trećem redu u dvorani svog hotela Sej Sandžak. Pomno je slušao govor Elmedina Konakovića. Vođa bande, kako su ga prije četiri godine označili njemački mediji i policija, bio je domaćin lideru Naroda i Pravde na njegovoj njemačkoj turneji nazvanoj – “Institucionalno jačanje veza između domovine i dijaspore”. U NiP-ovoj delegaciji bila je Almedina Zukorlić-Pašalić. Upravo je prezime Zukorlić bilo ključno za povezivanje Ferhana Sejdovića i Elmedina Konakovića.

“Uhapšen finansijer Muamera Zukorlića”, objavili su krajem maja 2018. godine mediji u Srbiji.

U junu 2014. godine njemački Die Welt objavio je tekst o akciji u kojoj je učestvoval oko 200 carinika koji su, pod nadzorom javnog  tužioca, pretresli ukupno 30 objekata u regiji Rajna-Majna. “Uhapšeno je devet osoba. Optuženo je još osam osoba”, naveo je Die Welt. 

Akcija je bila usmjerena protiv osoba koje su ilegalno dovodile radnike na građevinu u Njemačku. Tada je prvi put pomenuta firma Schmidt Bau GmbH. Vlasnik firme je Ferhan Sejdović, državljanin Srbije koji je posjedovao i bh. pasoš.

Maj je 2018. godine. Oko 1.000 carinika, policajaca i federalnih policajaca bilo je u četvrtak ujutro, 24. maja 2018. godine, na području Rajne-Majna i četiri druge savezne države u raciji velikih razmjera.

Njemački mediji (kliknite ovdje) objavili su da je pretresen i hotel u Maintal-Bischofsheimu. 

“Cilj je ilegalna mreža građevinskih i lažnih kompanija. Četiri navodna glavna počinioca su uhapšena, velike sume gotovine su zaplijenjene, a računi blokirani”, objavili su mediji u Njemačkoj pozivajući se na službene, policijske izvore,

Trojica od četvoricenavodnih nalogodavaca, pišu dalje njemački mediji, uhapšena su Maintalu. 

“Među njima su bili šef klana i šef bande, 53-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, njegov 29-godišnji sin i 40-godišnji rođak srpske nacionalnosti, te još jedan 37-godišnji stari Srbin. Istrage su pokrenute protiv više od 120 radnika zbog sumnje da su ilegalno boravili”, saopćeno je medijima iz policije u Frankfurtu.

Ferhan Sejdović

Prema navodima policije, jedna od osumnjičenih grupa počinilaca je porodični klan srpskog porijekla. Osumnjičeni počinioci su na različite načine pokušavali prikriti rad na crno i na taj način navodno legalno zaposliti stotine radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine na gradilištima. Nadalje, navodi se da je klan koristio posredničku kriminalnu grupu koja je preko slovenačkih građevinskih firmi krijumčarila radnike, od kojih je većina u Njemačku sa falsifikovanim ili pogrešno izdatim papirima. Među tim falsifikovanim dokumentima bile su i potvrde sa Univerziiteta u Novom Pazaru kojim je tada suvereno vladao muftija Muamer Zukorlić. 

Ferhan Sejdović je, rekosmo bio navodni vođa kriminalne grupe. Zajedno s njim je uhapšen i njegov sin Murat.

“Oni su, prema našim saznanjima, u rođačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Geteštrase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel gdje su mahom smješteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu”, kazao je Mihael Bernd.

Prilikom pretresa, carinici su u u kauču prvoosumnjičenog Sejdovića pronašli 160 hiljada eura u kešu. Okružni sud u Frankfurtu je ukupno naredio blokadu imovine vrijedne više od 19 miliona eura.

Zbog procjene da se radi o visokorizičnoj akciji, njemačka policija je angažirala specijalnu jedinicu.

Četiri godine nakon njemačkih policajaca, u ovom je hotelu svoju konferenciju održao Elmedin Konaković. Ferhan Sejdović je, rekosmo, bio u publici.

“Dobričina sa Peštera”, naslovit će 2013. godine na svom portalu Al Jazeera Balkans tekst posvećen Ferhanu Sejdoviću.

Autor teksta je Muhamed Mahmutović, čovjek koji se predstavlja kao pisac. Upravo je njega u avgustu 2019. godine službeno primio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO